Σύζυγοι γνωστών τραγουδιστών, μητέρες, συγγενείς λόγω του Αντώνη Βαρδή, φίλες και άκρως δημιουργικές. Η Νατάσα Σκαφίδα και η Μαρία Δεληθανάση ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το 2mamas, ένα e-shop ρούχων και αξεσουάρ που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, από μαμάδες κοριτσιών, για μαμάδες και τα κοριτσάκια τους, αποδεικνύοντας πως η μητρότητα μπορεί να συνδυαστεί και με την επιχειρηματικότητα!

Full time μαμάδες

Ο Γιάννης Βαρδής και η σύζυγός του, Νατάσα, που έχουν τη 2 ετών Κατερίνα, θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι, κάθε μέρα ξυπνούν και κοιμούνται συγκεκριμένες ώρες, οι οποίες σε πολύ έκτατες περιπτώσεις αλλάζουν. Παίζουν ατελείωτες ώρες, τραγουδούν, χορεύουν, ζωγραφίζουν, πηγαίνουν στις κούνιες και στο κολυμβητήριο, μαγειρεύουν… «Το πρόγραμμα μιας μητέρας είναι από μόνο του απαιτητικότατο, πόσο μάλλον μιας εργαζόμενης μητέρας που πρέπει να συνδυάσει και τις δύο ιδιότητες. Παρ’ όλα αυτά, όταν υπάρχει θέληση και δύναμη, όλα μπορούν να συνδυαστούν. Γι’ αυτό και επέλεξα μία δουλειά που δεν απαιτεί να βρίσκεσαι εκτός σπιτιού για πολλές ώρες, μακριά από την οικογένειά σου και το παιδί σου» μας λέει η Νατάσα.

Πλήρως αφοσιωμένοι στο μεγάλωμα της κόρης τους, της 10 μηνών Σοφίας, η οποία βαπτίστηκε πρόσφατα, είναι και ο Κώστας Δόξας και η Μαρία Δεληθανάση. «Τώρα που μπήκε σε πρόγραμμα ο ύπνος της Σοφίας, είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα! Όλο το προηγούμενο διάστημα η μικρή κοιμόταν μαζί μας, αλλά πλέον έχει μετακομίσει στο δωμάτιό της. Επομένως, αφού το βράδυ ξεκουραστώ, το πρωί ξυπνάω, την ταΐζω και ταυτόχρονα ετοιμάζω το μεσημεριανό. Στη συνέχεια ξυπνάω τον Κώστα να παίξει λίγο μαζί της για να μπορέσω να κάνω τις δουλειές στο σπίτι και αργότερα, ανάλογα με το τι έχουμε να κάνουμε, την εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας. Εγώ παράλληλα ασχολούμαι με εικαστικές εκθέσεις ως curator κι εκεί την παίρνω μαζί μου! Όταν θέλω να πάω γυμναστήριο, την αφήνω στον μπαμπά της. Σε σχέση με το 2mamas, όταν χρειάζεται να πάω στη Θεσσαλονίκη για παραγγελίες, τη βάζω στο αυτοκίνητο και πάμε παρέα! Η δουλειά από το σπίτι, τον υπολογιστή και το τηλέφωνο είναι το πιο εύκολο κομμάτι, όταν φυσικά δεν γκρινιάζει το μωρό! Ευτυχώς, κάποια στιγμή κοιμάται, οπότε βρίσκω την ευκαιρία να δουλέψω απερίσπαστη και… να κάνω κι ένα μπάνιο. Γενικά, μπορώ να πω ότι το πρόγραμμα είναι απαιτητικό και κάπως κουραστικό, αλλά με λίγη καλή θέληση και λιγότερο ύπνο όλα γίνονται!» παραδέχεται η Μαρία.

Το κοινό «παιδί» τους και ο ρόλος των συζύγων τους

Το νέο τους κοινό εγχείρημα, το 2mamas, απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, αλλά λίγο περισσότερο στις μαμάδες που ο χρόνος τους είναι περιορισμένος και πολύτιμος, στις μαμάδες που θέλουν όμορφα ρουχαλάκια για τις κορούλες τους και στις μαμάδες που θέλουν να είναι ασορτί ντυμένες με τα κοριτσάκια τους. Στο μέλλον η συλλογή θα εμπλουτιστεί με ρούχα για μέλλουσες μανούλες, ένα κομμάτι στο οποίο η ελληνική αγορά δεν προσφέρει αρκετές επιλογές, ενώ οι μπαμπάδες και τα αγοράκια δεν θα μείνουν παραπονεμένοι.

Πώς, όμως, οι δύο μαμάδες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους; «Αρχικά ήρθαμε κοντά και, κάνοντας παρέα, συνειδητοποιήσαμε ότι οι ζωές μας σε αυτή τη χρονική στιγμή έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία! Μοιραστήκαμε τις εμπειρίες που έχει η καθημερινότητα με τα παιδιά, τα ενδιαφέροντά μας, τους στόχους μας, αλλά και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας. Θέλαμε και οι δυο να κάνουμε κάτι δημιουργικό, που όμως να μη μας αναγκάζει να απέχουμε πολύ από το μεγάλωμα των παιδιών. Έτσι, βάλαμε κάτω τις ιδέες μας και με ταχύτατες διαδικασίες αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το 2mamas. Η απόφαση μας προέκυψε αβίαστα και ταυτόχρονα!» εξηγεί η Μαρία για τη «γέννηση» του brand τους, ενώ η Νατάσα συμπληρώνει: «Σκεφτόμουν καιρό πως ήθελα να κάνω κάτι ώστε να ξεφεύγει λίγο το μυαλό από το καθημερινό πρόγραμμα που έχω με την Κατερινούλα μας, αλλά παράλληλα να μη χρειάζεται και να λείπω από το σπίτι και την οικογένειά μου πολλές ώρες. Παρεμπιπτόντως, πάντα μου άρεσε και παρακολουθούσα τις νέες τάσεις της μόδας- και ειδικά των παιδικών ρούχων από τη στιγμή που έμεινα έγκυος. Έτσι, λοιπόν, σε μια συνάντηση που είχαμε με τη Μαρία, που τυχαίνει να είναι σύζυγος του Κώστα, ο οποίος είναι πρώτος ξάδελφος με τον Γιάννη, της το συζήτησα και μου είπε πως είχε στο μυαλό της το ίδιο και έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε το βήμα».

Οι σύζυγοί τους στάθηκαν στο πλευρό τους από την αρχή. «Ο Γιάννης πάντα με ενθάρρυνε να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό. Το είχαμε συζητήσει αρκετές φορές, όμως μέχρι τώρα δεν είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή. Τώρα που μεγάλωσε λιγάκι η Κατερινούλα, νομίζω ήρθε η ώρα. Μετά τη συζήτηση που είχα με τη Μαρία, ανέφερα στον Γιάννη την ιδέα μας και μου είπε χαρακτηριστικά: “να το κάνετε! Μαζί σου, θα είμαι δίπλα σου σε ό,τι χρειαστείς» εξομολογείται η Νατάσα. Aντίστοιχο feedback πήρε και η Μαρία από το δικό της σύζυγο. «Ο Κώστας ήταν πάρα πολύ θετικός και υποστηρικτικός. Έβλεπε ότι δεν επαναπαυόμουν και όλο κάτι έψαχνα. Όταν τελικά του ανακοίνωσα αυτή την απόφαση, πέρα από το ότι ανακουφίστηκε γιατί δεν θα τον ζάλιζα παραπάνω, χάρηκε και το βρήκε πολύ όμορφο και δημιουργικό. Δεν χάσαμε καθόλου χρόνο σε περαιτέρω συζητήσεις, το μόνο που μου είπε ήταν ότι θα με στηρίξει και μου ευχήθηκε “καλή επιτυχία”».

Μάλιστα, το όνομα του e-shop είναι έμπνευση του Γιάννη Βαρδή. «Με τη Μαρία είχαμε πολλές ιδέες, αλλά δεν καταλήγαμε κάπου. Μία ημέρα που το συζητούσα με το σύζυγό μου, μου έδωσε την απάντηση: “2mamas”. Τηλεφώνησα στη Μαρία, της το είπα και μας έκανε αμέσως το “κλικ”» λέει η Νατάσα. «Καμιά φορά η απλότητα της αντρικής σκέψης μάς εκπλήσσει! “Τι είστε, κορίτσια; Δυο μαμάδες! Έτσι θα το ονομάσετε!”. Όποια άλλη ιδέα είχε πέσει στο τραπέζι, απορρίφθηκε! Έπειτα, χρησιμοποιώντας μια παιδική κρεμάστρα, φτιάξαμε μόνες μας το logo της εταιρείας μας και… ιδού» συμπληρώνει η Μαρία.

Οι δύο γυναίκες αντλούν έμπνευση από τις ίδιες και τις κορούλες τους, οι οποίες πήραν μέρος και στη φωτογράφιση. «Σκεφτήκαμε πόσο πολύ θα μας άρεσε να μπορούμε να βρίσκουμε όμορφα ρούχα ταιριαστά για μαμά και παιδί. Έτσι, το e-shop σε πρώτη φάση, θα περιλαμβάνει ρούχα, μαγιό και αξεσουάρ για μαμάδες και κοριτσάκια. Τα ρούχα τα σχεδιάζουμε εμείς, για την ακρίβεια μεταφέρουμε τις ιδέες μας στα κατάλληλα χέρια και ζητάμε να μας σχεδιάσουν αυτό του έχουμε σκεφτεί. Όλα μας τα σχέδια ράβονται στη Θεσσαλονίκη, από την εταιρεία Lele Clothing και είναι πολύ σημαντικό ότι ρούχα με άριστες προδιαγραφές και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής παράγονται στην Ελλάδα. Αυτό βοηθά στη συντήρηση αλλά και στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, κάτι πολύ σημαντικό, ιδίως στην οικονομική περίοδο που διανύουμε. Υπολογίζουμε ότι σε περίπου τρεις εβδομάδες θα είμαστε έτοιμες!» αναφέρει η Μαρία και συνεχίζει: «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε σειρές ρούχων σεταρισμένες για μαμά και παιδί, μια και αυτό δεν είναι αρκετά διαδεδομένο. Επίσης, τα ρούχα έχουν γρήγορη παράδοση και δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα». Το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον και οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν δεν τις πτοούν. «Κάθε νέο ξεκίνημα ενέχει ένα ρίσκο. Εξάλλου και η επιτυχία και η αποτυχία μέσα στο παιχνίδι είναι, εμείς πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και είμαστε αισιόδοξες. Δεν γνωρίζω αν θα επηρεάσουμε κι άλλες μανούλες να κάνουν κάποιο αντίστοιχο επιχειρηματικό βήμα με μια ιδέα με βάση την οποία θα μπορούσαν να συνδυάσουν δουλειά από το σπίτι, αλλά θα ήταν χαρά και τιμή μας!» αναφέρει η Νατάσα.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.