Star News

«Κυνηγά» χλιδάτους γάμους και επιδείξεις influencers το Τμήμα Φορολογίας

Χλιδάτοι γάμοι στην Κύπρο και στο εξωτερικό, στους οποίους συρρέουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι και καλούνται δημοφιλή ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, με αμοιβές χιλιάδων ευρώ, κέντρισαν το ενδιαφέρον του Τμήματος Φορολογίας.

Ομοίως και άλλες εκδηλώσεις, με πανάκριβο διάκοσμο και μενού αξίας χιλιάδων ευρώ, όπως επίσης και δημόσιες παραδοχές και δηλώσεις -σε podcasts- κάποιων influencers για τις απολαβές που έχουν από την «επιχειρηματική» τους δραστηριότητα μέσω των διαφορών εφαρμογών και των ηλεκτρικών πλατφόρμων. Επίσης, αναρτήσεις και φωτογραφίες Κυπρίων από εξωτικούς προορισμούς, μέσα σε πολυτελή γιοτ ή ξενοδοχεία, η επίδειξη πανάκριβων ρούχων, κοσμημάτων, αξεσουάρ και πολλές άλλες συμπεριφορές που εμπίπτουν στα όρια πρόκλησης.

Εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας ελέγχουν τις αναρτήσεις των influencers και άλλων επωνύμων που επιδεικνύουν τον πλούτο τους στο Instagram, στο You Tube, στο Facebook και στο TikTok, για να διαπιστώσει κατά πόσο δηλώνουν εισοδήματα ανάλογα των συμπεριφορών τους. Πέραν της αυτεπάγγελτης εξέτασης, πολύ συχνά το Τμήμα Φορολογίας δέχεται συναφείς καταγγελίες από άλλους πολίτες, οι οποίες διερευνώνται. Κάποιες από αυτές αποδεικνύεται ότι ευσταθούν και κάποιες άλλες ότι δεν έχουν βάση.

Πηγή τους τα social media

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ειδική ομάδα λειτουργών που συστάθηκε στο Τμήμα Φορολογίας παρακολουθεί καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόλις εντοπίσει προκλητικές συμπεριφορές Κυπρίων ή φορολογουμένων που κατοικούν στην Κύπρο περνούν από κόσκινο τις δηλώσεις εισοδήματος των προσώπων αυτών, για να διαπιστώσει εάν φοροδιαφεύγουν.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», εξετάστηκαν κοσμικοί γάμοι που τελέστηκαν στο νησί, στους οποίους συμμετείχαν Ελλαδίτες τραγουδιστές, η αμοιβή των οποίων κυμαίνεται από €50 χιλ. μέχρι €80 χιλ. την εμφάνιση. Επίσης έγινε έλεγχος στα εισοδήματα φορολογούμενων οι οποίοι δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να δικαιολογήσουν το κόστος των χλιδάτων εκδηλώσεων που οργανώνουν (περιλαμβανομένων γάμων και βαφτίσεων στο εξωτερικό) που τέλεσαν.

Ελεγχθήκαν και φορολογούμενοι που πήγαιναν από νησί σε νησί με γιοτ χιλιάδων ευρώ και οι οποίοι διαφήμιζαν την πολυτέλεια που απολάμβαναν. Στο Τμήμα Φορολογίας κλήθηκαν και πρόσωπα που δηλώνουν μέσω του διαδίκτύου πως έχουν υψηλά εισοδήματα από τις δραστηριότητες τους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι από αυτούς διαπιστώθηκε πως είχαν στο όνομα τους αριθμό εταιρειών, για τις οποίες δεν δήλωναν όλα τα έσοδα τους.

Είχαν μαύρο χρήμα

Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις φορολογουμένων που διαφήμιζαν τον πλούτο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς αυτός να ανταποκρίνεται στα δηλωμένα τους εισοδήματα.
Μας αναφέρθηκε πως δεν μένουν και δεν θα μένουν απαρατήρητες οι προκλητικές συμπεριφορές και η επίδειξη πλούτου που δεν συνάδουν με τον φορολογικό φάκελο των προσώπων. Όπως μας λέχθηκε, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις το Τμήμα προχώρησε στην επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, με αφορμή αυτές τις έρευνες.

Τμήμα Φορολογίας: Κυνηγά χλιδάτους γάμους και επίδειξη πλούτου | Philenews

© 2024 Created by Elephant Media Cy