Star News

Κοκτέιλ ιών και ζέστης στην Κύπρο – Ποιες λοιμώξεις μας χτύπησαν κατακαλόκαιρα

Ζούμε ένα κοκτέιλ ιών και καύσωνα. Το θερμόμετρο παραμένει κολλημένο στους συν 40 βαθμούς και οι γιατροί καταγράφουν καθημερινά, πέραν από τις περιπτώσεις θερμικής εξάντλησης, δεκάδες περιστατικά κορωνοϊού, γαστρεντερίτιδας, κοξάκι και στρεπτόκοκκου για τα παιδιά, βρογχίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού για όλες τις ηλικίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο τομέας της Υγείας να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να εξυπηρετήσουν το οποιοδήποτε περιστατικό παρουσιαστεί.

«Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι παρουσιάζει σημαντική έξαρση στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα», ανέφεραν στον «Φ» παιδίατροι αλλά και προσωπικοί γιατροί ενηλίκων, επισημαίνοντας όμως ότι δεν καταγράφονται μόνο αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά, αυτό το καλοκαίρι, παρατηρείται έξαρση και σε άλλες λοιμώξεις τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

«Βλέπουμε αυξημένο αριθμό περιστατικών που αφορούν βρογχίτιδα, ιογενή γαστρεντερίτιδα και σίγουρα κορωνοϊό», ανέφερε στον «Φ» η προσωπική γιατρός ενηλίκων, Μαίρη Αβρααμίδου, ενώ ο επίσης προσωπικός γιατρός ενηλίκων, Μιχάλης Σαββίδης, επεσήμανε το γεγονός ότι «ο αυξημένος αριθμός περιστατικών βρογχίτιδας και άλλων λοιμώξεων του ανανευστικού σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο συναντάμε συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Και οι δύο έκαναν αναφορά στα αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού με τον Μιχάλη Σαββίδη να τονίζει ότι «οι συχνές μετακινήσεις των πολιτών, οι συναθροίσεις αλλά και οι πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους με κλιματιστικά, με άλλα άτομα σίγουρα ευνοούν τη μετάδοση του κορωνοϊού, όπως και άλλων ιών που κυκλοφορούν». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «παρατηρούμε πως αρκετοί πολίτες, αναπτύσσουν συμπτώματα κορωνοϊού και στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, μετά από ταξίδι τους στο εξωτερικό».

Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι επιτίθεται γενικά στον πληθυσμό και σίγουρα δεν εξαιρούνται τα παιδιά. «Έχουμε αυξημένο αριθμό περιστατικών κορωνοϊού σε παιδιά», ανέφερε από πλευράς του στον «Φ» ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «έχουμε επίσης αυξημένα περιστατικά κοξάκι, γαστρεντέριτιδας και στρεπτόκοκκου στα παιδιά».

«Φαίνεται ότι τα παιδιά ακόμα φοιτούν στα θερινά σχολεία και έτσι δεν έχουμε δει να διακόπτεται η μετάδοση κάποιων ιών αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε η παιδίατρος Λαμπρινή Μαρκάκη, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «παρατηρούμε και αυξημένο αριθμό περιστατικών που αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού κάτι το οποίο δεν είναι σύνηθες για αυτή την εποχή. Η ιδιαιτερότητα φέτος», επεσήμανε, «είναι ότι έχουμε και αυξημένο αριθμό παιδιών που νοσούν αλλά και ποικιλία λοιμώξεων και τώρα με την παραλία και την πισίνα αρχίσαμε και βλέπουμε όλο και πιο συχνά και περιστατικά σταφυλόκοκκου». Ευτυχώς, είπε η κ. Μαρκάκη, «ο αριθμός των πολύ σοβαρών περιστατικών είναι περιορισμένος και είναι στα πλαίσια του αναμενόμενου, αλλά βεβαίως, σε κάθε περίπτωση μια λοίμωξη προκαλεί ταλαιπωρία για αυτόν που την περνά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μικρό παιδί».

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, τα τελευταία επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αν και δεν αντικατοπτρίζουν σε πραγματικούς αριθμούς τη σωστή εικόνα για την κοινότητα, με δεδομένο το γεγονός πως ελάχιστοι είναι πλέον οι πολίτες που δηλώνουν την περίπτωση τους όταν μετά από αυτοεξετάση (self-test) έχουν θετικό αποτέλεσμα, δίνουν σαφή ένδειξη για την κατάσταση.

Την εβδομάδα 8-14 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας είχε φθάσει το 22,8%, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, με τη μεγαλύτερη αύξηση (από εβδομάδα σε εβδομάδα), να παρατηρείται στις μικρές και πολύ μικρές ηλικίες και συγκεκριμένα στα παιδιά 0-3 ετών και 12 -18 ετών. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφηκαν από τις 8 μέχρι τις 14 Ιουλίου αφορούσαν τις ηλικίες 35-39 ετών και 55-59 ετών και εντοπίστηκαν κυρίως στη Λευκωσία.

Σε σχετικά υψηλά, αλλά διαχειρίσιμα, επίπεδα βρίσκεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό. Μέχρι χθες το απόγευμα, ο αριθμός τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, «βρισκόνταν γύρω στους 50». Εξήγησε, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός διαφοροποιείται καθημερινά, «λόγω νέων εισαγωγών και εξιτηρίων».

Αυτήν την εβδομάδα, πρόσθεσε, «μέχρι τώρα δεν είχαμε ασθενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω του κορωνοϊού» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετοί ασθενείς οι οποίοι εισάγονται στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας και όταν υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις περιόδους κατά τις οποίες έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα». 

Γεμίζουν τα ΤΑΕΠ λόγω ζέστης

Σε ό,τι αφορά τον καύσωνα και τις επιπτώσεις του, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών παρατηρείται καθημερινά αυξημένη προσέλευση ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα θερμικής εξάντλησης» και επεσήμανε το γεγονός ότι «αρκετοί πολίτες φαίνεται ότι στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν δροσιά καταφεύγουν στις παραλίες ή στις πισίνες αλλά μένουν εκεί για αρκετές ώρες με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να εξασθενίσει λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας, που σε κάποιες περιοχές, είναι ιδιαίτερα αυξημένη».

Είναι σημαντικό, είπε, «να λαμβάνουν όλοι τα μέτρα τους διότι, αποδεδειγμένα πλέον το λέμε, η θερμική εξάντληση ή θερμική καταπόνηση, όπως την βρίσκουμε στη βιβλιογραφία, μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας». Τόνισε, παράλληλα, ότι «βλέπουμε και περιστατικά θερμοπληξίας σε νεαρά άτομα» και υπενθύμισε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το ένα από τα τρία άτομα που βρίσκονται σε νοσηλεία είναι μια κοπέλα 25 ετών. «Τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης, δεν πρέπει να τα υποτιμούμε διότι εάν δεν προσέξουμε μπορεί να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και να καταλήξουμε σε θερμοπλήξία», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Ιουνίου, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω θερμοπληξίας τρείς άνθρωποι. 

Οι 41 βαθμοί είναι υπό σκιά, εξηγούν οι μετεωρολόγοι

Επιμένει στα ψηλά ο υδράργυρος και σύμφωνα με την πρόβλεψη του Τμήματος Μετεωρολογίας θα σκαρφαλώσει και σήμερα στους συν 40 βαθμούς Κελσίου. Μικρή ανάπαυλα από τα 40ρια φαίνεται ότι θα έχουμε την Παρασκευή και το Σάββατο αφού η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση 3-4 βαθμών αλλά, όπως φαίνεται μάλλον από την Κυριακή και πάλι το θερμόμετρο θα πάρει την πάνω βόλτα.

«Οι 38-39 βαθμοί, μπορεί να είναι χαμηλότεροι από τους 40 ή τους 41 ή τους 42», ανέφερε σε δηλώσεις του ο μετεωρολογικός λειτουργός, Μιχάλης Μούσκος, αλλά, είπε, «δεν πρέπει να μας ξεγελούν και να παραμένουμε για πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο. Και οι 40 και 41 βαθμοί που ανακοινώνονται, όπως και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες, είναι υπό σκιά και άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Αναλυτικά και σύμφωνα με την πρόβλεψη του Τμήματος Μετεωρολογίας, σήμερα, «ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο, μετά το μεσημέρι θα παρατηρούνται παροδικά τοπικά αυξημένες νεφώσεις στο εσωτερικό και τα ορεινά. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 38 στα νότια, τα ανατολικά και τα βόρεια παράλια και γύρω στους 33 βαθμούς στα δυτικά παράλια καθώς και τα υψηλότερα ορεινά. Αύριο Πέμπτη, αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Ωστόσο, σταδιακά θα καταστεί τοπικά μερικώς συννεφιασμένος, με μεμονωμένες βροχές και καταιγίδες στα ορεινά, καθώς και πιθανώς στο εσωτερικό και στα νοτιοανατολικά. Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά μετά το μεσημέρι θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες την Παρασκευή αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές στα ορεινά. Η θερμοκρασία αύριο Πέμπτη θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή».

Κύπρος: Κοκτέιλ ιών και καύσωνα | Philenews

Τα πιο δημοφιλή

Κατηγορίες

[email protected]

+357 96 303071

Μην τα χάσεις

  • All Posts
  • News & Media
  • Showbiz & Gossip
  • SurvivorGR
  • Uncategorized
  • ΑΣΤΡΑ
  • Κόσμος
  • Συναυλιες
  • Υγεία & Σχέσεις

© 2024 Created by Elephant Media Cy