Ακολουθήστε μας στα social media
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Από τη μέρα που η έξυπνη τεχνολογία μπήκε στη ζωή μας, ακόμα και οι συνομιλίες μας που γίνονται ανάμεσα στους “ασφαλείς” τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας, στην πραγματικότητα έχουν γίνει λιγότερο ιδιωτικές. Και αυτό το θυμόμαστε κάθε φορά που η Siri πετάγεται από μόνη της και μας απαντάει σε κάτι ή όταν το Instagram μας δείχνει μια διαφήμιση σχετική με τα παπούτσια για τα οποία μιλούσαμε μόλις πριν από πέντε λεπτά.
Εφόσον, λοιπόν, δεν έχεις σκοπό να πετάξεις το κινητό σου, υπάρχει ένας τρόπος για να εντοπίσεις τυχόν μυστικές ηχογραφήσεις που μπορεί να κάνει η συσκευή σου.
Σύμφωνα με το site Lifehacker, το iPhone σου σε ενημερώνει αυτόματα πότε το τηλέφωνο ή το μικρόφωνο είναι ενεργό -απλώς πρέπει να ξέρεις πού να κοιτάξεις. Όταν το τηλέφωνό σου τραβάει βίντεο, θα εμφανιστεί μια πράσινη κουκίδα στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Όταν κάνει ηχογραφήσεις, τότε μια πορτοκαλί κουκίδα θα είναι ορατή στο ίδιο σημείο. Μπορείς να το τεστάρεις και τώρα αυτό, απλώς ξεκινώντας τις συγκεκριμένες λειτουργίες.
Προφανώς το να βλέπεις την κουκίδα εγγραφής όταν τραβάς μια selfie δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά αυτή η κουκίδα μπορεί να εμφανιστεί και στις πιο απροσδόκητες στιγμές. Είναι γενικώς παραδεκτό πια, ότι εκατοντάδες apps “κρυφακούν” τον ήχο στο background, προκειμένου να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες για τους διαφημιστές.
Αν, λοιπόν, ένας πορτοκαλί κύκλος εμφανίζεται στο επάνω μέρος της οθόνης σου όταν δεν τραβάς ούτε βίντεο ούτε ηχογραφείς κάτι, τότε αυτό σημαίνει ότι μια “ύπουλη” εφαρμογή σε έχει βάλει στο μάτι.
Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να σταματήσεις αυτούς τους ψηφιακούς “κατασκόπους”;
Αρχικά κάνε τη χάρη στον εαυτό σου (και σε τυχόν διερχόμενους πεζούς) και πήγαινε στις Ρυθμίσεις του iPhone σου. Από εκεί μπορείς να ανοίξεις το Privacy και να κλικάρεις πάνω στο “Microphone” για να δεις ποια apps έχουν άδεια λήψης ηχογραφήσεων. Συνήθως έχεις δώσει αυτήν την άδεια, απλώς και μόνο εγκαθιστώντας το app, χωρίς να ψάξεις παραπάνω τι σου λένε στα terms and conditions.
Απενεργοποίησε, λοιπόν, τυχόν άδειες που δεν θέλεις να συνεχίσουν να έχουν κάποια apps και στη συνέχεια πήγαινε στην “Camera”, και πάλι στο Privacy, και κάνε ακριβώς το ίδιο για όπου έχεις δώσει την άδεια να τραβάει βίντεο.
Φυσικά, αυτό περιορίζει μόνο την πρόσβαση τρίτων apps στη συσκευή σου. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να αφαιρέσεις γενικά την άδεια μικροφώνου και κάμερας από τις στάνταρ λειτουργίες του iPhone σου.
Ωστόσο, ένα βήμα που μπορείς να κάνεις είναι να απενεργοποιήσεις το Listen για “Hey Siri” μεταβαίνοντας στο Siri & Search στις Ρυθμίσεις. Όσο ο “voice assistant” είναι ενεργοποιημένος, τότε η συσκευή σου μπορεί πράγματι να ακούει τα πάντα. Αν δεν το θες αυτό, τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.
Πηγή: News247