Τέλος στην ανωνυμία των χρηστών καρτοκινητών βάζει η νομοθεσία που ψήφισε η βουλή, 15 χρόνια μετά την κατάθεση της αρχικής πρότασης νόμου.
Η νομοθεσία προνοεί ταυτοποίηση των κατόχων ή χρηστών καρτών προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας SIM και παρέχει νέα όπλα στα χέρια της Αστυνομίας και της ΚΥΠ, στον αγώνα για να κτυπήσουν το οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση και τη τρομοκρατία.
ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΡΤΣΙΩΤΗΣ-Υπουργός Δικαιοσύνης
“Φάνηκε η τεράστια χρησιμότητα που θα έχει αυτό το όπλο στα χέρια της Αστυνομίας και με τις τροποποιήσεις στον νόμο περί παρακολούθησης θα υπάρξουν δυο πολύ σημαντικά εργαλεία για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος”
Η εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών κτυπούσε μέχρι σήμερα στον τοίχο της ανωνυμίας, υποδεικνύει ο Μάριος Χαρτσίωτης μιλώντας στον Alpha.
ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΡΤΣΙΩΤΗΣ-Υπουργός Δικαιοσύνης
“Υπήρχε μια πληροφορία ότι διακινητές στον Λίβανο είχε συνεργασία με προσωπά στην Κύπρο, φτάσαμε σε αριθμό κινητού όμως η ταυτοποίηση ήταν αδύνατη λόγου χαρακτήρα της προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας”
Αν και ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από τις 10 Μαΐου καθορίζεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών στις εταιρείες για να ταυτοποιήσουν τους κατόχους καρτών SIM.
ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΡΤΣΙΩΤΗΣ-Υπουργός Δικαιοσύνης
“Θα πρέπει να αναμένουμε το 18μηνο γιατί θα πρέπει να γίνει η τεχνολογική υποστήριξη του νόμου από τους παρόχους και του Επιτρόπου”
Στις αρχές του 2022 η Αστυνομία στο πλαίσιο αιτήματος προσωποκράτησης προσώπων για δολοφονία πολίτη αποκάλυψε ενώπιον Δικαστηρίου πως ένας εκ των υπόπτων χρησιμοποιεί τηλέφωνο από τις Κεντρικές Φυλακές με αριθμό τηλεφώνου εξωτερικού.
ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΡΤΣΙΩΤΗΣ-Υπουργός Δικαιοσύνης
“Δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση σε κάτοχους ή χρήστες, θα γίνεται με την έγκριση του γενικού εισαγγελέα και με την έκδοση δικαστικού διατάγματος”
Σύμφωνα με τον “Φ” υπήρξαν περιπτώσεις προσώπων που είχαν ανάμειξη σε σχεδιασμό υποθέσεων τρομοκρατίας και διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν κάρτες προπληρωμένου χρόνου ομιλίας που είχαν προμηθευτεί προηγουμένως από την Κύπρο.