Χτύπημα στην Κατά Πλάκας Σκλήρυνση με χρήση βλαστοκυτάρων – Ελλαδίτης και Κύπρια ηγούνται της προσπάθειας

Ερευνητική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ και στόχο έχει τη διαχείριση της Κατά Πλάκας Σκλήρυνσης με την αξιοποίηση βλαστοκυττάρων και την αυτόλογη μεταμόσχευση τους στους ασθενείς.

Το 2020,  Ελλαδίτης νευρολόγος και Κύπρια συνεργάτης του, ηγήθηκαν διπλής τυφλής μελέτης με 48 ασθενείς που βρίσκονταν σε δεύτερο στάδιο εξέλιξης της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε ψευδές φάρμακο (placebo), η δεύτερη έλαβε ενδοφλεβίως βλαστοκύτταρα από αυτόλογη συλλογή και η τρίτη ομάδα βλαστοκύτταρα, επίσης από αυτόλογη συλλογή, τα οποία χορηγήθηκαν με ενέσιμη μέθοδο κατευθείαν εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Όπως ο καθηγητής Καρούσης ανέφερε, τώρα προγραμματίζεται μελέτη δεύτερης φάσης στην οποία θα συμμετέχουν 80 ασθενείς που παρακολουθούνται σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Η αναγέννηση του κεντρικού νευρικού συστήματος αποτελεί για την επιστήμη «Ιερό Δισκοπότηρο» και δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ανέφερε ο δρ Καρούσης  σε ισραηλινά ΜΜΕ.

«Αν καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα, στη βάση των αποτελεσμάτων που είχαμε κατά την πρώτη μελέτη θα μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο αλλάζουμε τα δεδομένα για την πολλαπλή σκλήρυνση αλλά ανοίγουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο αναγέννησης του κεντρικού νευρικού συστήματος και για άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτζχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον».

Η μελέτη έχει λάβει έγκριση από το FDA και αναμένεται ότι θα κοστίσει γύρω στα €30 εκατομμύρια.

Στο Ισραήλ 10.000 άνθρωποι πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και η χώρα θεωρείται ότι πρωτοπορεί στην έρευνα σε ό,τι αφορά την διαχείριση της νευρολογικής αυτής πάθησης.

Ο δρ Καρούσης προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στο Ισραήλ από το 1988. Η κύπρια συνεργάτης του, επίσης νευρολόγος, κλινική συντονίστρια της μελέτης, από τη Λεμεσό Παναγιώτα Πέτρου, ζει και εργάζεται στο Ισραήλ τα τελευταία 17 χρόνια.

Όπως είπε η δρ Πέτρου, το ζητούμενο είναι να αποδειχθεί τώρα από τη νέα μελέτη η δυνατότητα των βλαστοκυττάρων να σταματούν την εξέλιξη της νόσου η οποία επηρεάζει 2.8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η επιστήμη έχει στα χέρια της πολύ καλά φάρμακα για την μείωση των υποτροπών αλλά όταν πρόκειται για την αναχαίτιση της νόσου τα χέρια μας είναι δεμμένα. Έχουμε δει ασθενείς μας να σταθεροποιούνται αλλά η εξέλιξη της νόσου δεν σταματά ποτέ.

Για πολλά χρόνια τα βλαστοκύταρα είχαν δαιμονοποιηθεί επειδή λαμβάνονταν, από έμβρυα. Τα τελευταία  20 χρόνια όμως έχουμε καταφέρει να βρούμε τον τρόπο άντλησης βλαστοκυτάρων από ενήλικες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βλαστοκύταρα από τον ίδιο τον ασθενή και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται ούτε εθελοντές δότες».

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της αρχικής μελέτης η δρ Πέτρου ανέφερε παλαιότερα ότι διαπιστώθηκαν βελτιώσεις όχι μόνο στη νευρολογική λειτουργία, αλλά και στη γνωστική λειτουργία και την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όπως εξήγησε η δρ Πέτρου, «σημαντικό είναι ότι με αυτή τη θεραπεία, δεν βλέπουμε απλώς όφελος αλλά βελτίωση. Συνήθως δεν το βλέπουμε αυτό σε προοδευτικούς ασθενείς».

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν ήδη δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά νευρολογίας.

Χτύπημα στην Κατά Πλάκας Σκλήρυνση με χρήση βλαστοκυτάρων | Philenews

Μην τα χάσεις

  • All Posts
  • News & Media
  • Showbiz & Gossip
  • SurvivorGR
  • Uncategorized
  • ΑΣΤΡΑ
  • Κόσμος
  • Συναυλιες
  • Υγεία & Σχέσεις

© 2024 Created by Elephant Media Cy