Μπάχαλο ο Δήμος Δρομολαξιάς για το νέο όνομα

Το καυτό ζήτημα της αλλαγής του ονόματος του διευρυμένου Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού ανοίγει η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ. Ένα θέμα που αποτέλεσε την αιτία για πολύμηνες διαμάχες και προεκλογικές αντιπαραθέσεις ακόμη και ανάμεσα σε στελέχη του ΑΚΕΛ στο Κίτι, κάποια εκ των οποίων υπέβαλαν ανεξάρτητες υποψηφιότητες αξιώνοντας αλλαγή του ονόματος (είχαν προτείνει το «Δήμος Κιτίου»), αλλά και της έδρας του νέου Δήμου. Σημειώνεται πως στον Δήμο Δρομολαξιάς ενσωματώθηκαν πέραν από το Κίτι και τα δημοτικά διαμερίσματα Περβολιών και Τερσεφάνου.

Η λειτουργία του νέου Δήμου κάθε άλλο παρά ομαλή ήταν, αφού το αγκάθι του ονόματος, δημιούργησε συμμαχίες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με το ΑΚΕΛ να χάνει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα στην περιοχή όπου διαθέτει τα προπύργιά του (Κίτι και Περβόλια). Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Δημοτικού Συμβουλίου, μάλιστα, το ΑΚΕΛ Δρομολαξιάς-Μενού κατήγγειλε δύο φορές δημόσια προσπάθεια αποκλεισμού του από οργανικές θέσεις.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στον… πόλεμο που μαίνεται για το όνομα και να επέλθει η ομαλότητα στον πολυτάραχο Δήμο, η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, μέσω επιστολής προς τον δήμαρχο, Κύπρο Ανδρονίκου, ο οποίος εκλέγηκε με τη στήριξη του κόμματος, ζήτησε «όπως τεθεί άμεσα προς συζήτηση το θέμα για αλλαγή της ονομασίας και του εμβλήματος του νέου Δήμου». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» θα κατατεθεί πρόταση όπως βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με όνομα που δεν θα παραπέμπει σε κανένα δημοτικό διαμέρισμα. Συγκεκριμένα θα ζητηθεί η συμβολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να προταθούν μέχρι τρία ονόματα που να λαμβάνουν υπόψη τα ιστορικά και γεωγραφικά δεδομένα των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων. Ακολούθως θα κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει κατά πλειοψηφία, που σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να φτάνει το 75%, ποιο όνομα προκρίνει.

Το εγχείρημα πάντως δεν αναμένεται καθόλου εύκολο λόγω και των συμμαχιών που δημιουργήθηκαν αλλά και της πρόθεσης κάποιων δημοτικών συμβούλων από το Κίτι να θέσουν και θέμα αλλαγής της έδρας.  Η θέση των δύο μελών του Δημοτικού Συμβουλίου από το Κίτι, που προέρχονται από τον ανεξάρτητο συνδυασμό Συμμαχία Προόδου (αντάρτες ΑΚΕΛ) είναι πως πρέπει αμέσως να συζητηθεί το θέμα της αλλαγής του ονόματος και του εμβλήματος του νέου Δήμου, χωρίς όμως «αποκλεισμούς σε σχέση με το όνομα» όπως αναφέρθηκε στον «Φ».

Σημειώνεται πως από τους 21 Δημοτικούς Συμβούλους στα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα οι 10 προέρχονται από το ΑΚΕΛ, οι 8 από τον ΔΗΣΥ, οι 2 από τη Συμμαχία Προόδου, ο ένας από το ΕΛΑΜ και ένας από τη ΔΗΠΑ. Με αυτά ως δεδομένα γίνεται αντιληπτό πως κλειδί στη διαδικασία θ’ αποτελέσει η στάση που θα τηρήσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που δεν προέρχονται το ΑΚΕΛ και από το Κίτι.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις πάντως επιτεύχθηκε συμμαχία μεταξύ ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Συμμαχίας Προόδου και ΔΗΠΑ με αποτέλεσμα να αποκλειστούν υποψήφιοι του ΑΚΕΛ από τον ΕΟΑ Λάρνακας και τη Σχολική Εφορεία. Γι’ αυτό το γεγονός το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει εντός Ιουλίου τη παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κάνοντας λόγο για παραβίαση της νομοθεσίας.

Μπάχαλο ο Δήμος Δρομολαξιάς για το νέο όνομα | Philenews

Μην τα χάσεις

  • All Posts
  • News & Media
  • Showbiz & Gossip
  • SurvivorGR
  • Uncategorized
  • ΑΣΤΡΑ
  • Κόσμος
  • Συναυλιες
  • Υγεία & Σχέσεις

© 2024 Created by Elephant Media Cy