Εικόνες ντροπής στην Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας με το καλημέρα της νέας χρονιάς (βίντεο)

Φθορές σε πλακάκια και τοιχοποιία, σπασίματα, υγρασίες, συνθήματα στους τοίχους και πάνω απ’ όλα ελλιπέστατες συνθήκες υγιεινής συνθέτουν το «τριτοκοσμικό» σκηνικό στις τουαλέτες της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας με το καλημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πρωτεύουσας, όπου φοιτούν 630 μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και ντροπιαστική. Έρχεται δε να επιβεβαιώσει και να αναδείξει τα κτηριακά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία όχι μόνο στη Λευκωσία, αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο.

https://youtube.com/watch?v=x0R9RKk_cAI%3Ffeature%3Doembed

Όπως φαίνεται στα βίντεο που εξασφάλισε το philenews, μέσα στις τουαλέτες υπάρχουν σπασμένες λεκάνες χωρίς καθίσματα και χωρίς καζανάκια, πόρτες χωρίς πόμολα, σπασμένοι νιπτήρες, κατεστραμμένες κάσες στις πόρτες, αλλά και οξειδώσεις σε αρκετές επιφάνειες, πράγμα που σημαίνει και εστίες μικροβίων και μόλυνσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.

Ιδιαίτερα προβληματική φαίνεται να είναι και η καθαριότητα του συγκεκριμένου χώρου, ενώ αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή θα διαπιστώσει ότι παντού – στους νιπτήρες και στο πάτωμα – υπάρχουν πεταμένα αποτσίγαρα, πράγμα που υποδηλοί ότι οι μαθητές καπνίζουν στον χώρο.

Οργή και αγανάκτηση για την κατάσταση του χώρου υγιεινής του σχολείου, που μόνο ως τέτοιος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, εκφράζουν γονείς μαθητών που επικοινώνησαν με το philenews, αφήνοντας αιχμές για το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και για τη διεύθυνση του σχολείου που συναίνεσε να παραλάβει τη σχολική μονάδα σε αυτή την άθλια κατάσταση. Απευθύνουν δε έκκληση στους αρμοδίους να βρουν λύσεις και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες και εργασίες, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το philenews επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Α’ Τεχνικής Σχολής, Ιωάννη Ανδρέου, ο οποίος δήλωσε ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στις τουαλέτες της σχολικής μονάδας, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί κάποιες ενέργειες που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα. Όπως μας λέχθηκε, οι σπασμένες τουαλέτες θα αντικατασταθούν, ενώ θα γίνει και βάψιμο του χώρου. Ερωτηθείς γιατί όλα αυτά δεν έγιναν στη διάρκεια του καλοκαιριού και δρομολογούνται τώρα που άρχισε ήδη η σχολική χρονιά, ανέφερε ότι έγιναν κάποια άλλα διορθωτικά έργα στο σχολείο το καλοκαίρι και ότι τώρα θα αποκατασταθεί και ο χώρος αυτός του σχολείου. Πάντως ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι μερίδιο ευθύνης για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έχει όχι μόνο το σχολείο, αλλά και οι γονείς για τον τρόπο που εκπαιδεύουν τα παιδιά τους.

Δέον να τονιστεί ότι ο κ. Ανδρέου ανέλαβε μόλις τώρα καθήκοντα διευθυντή στο εν λόγω σχολείο, το οποίο δεν υπάγεται σε κάποια σχολική εφορεία, αλλά στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον Διευθυντή Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, Ηλία Μαρκάτζιη, αλλά δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Εικόνες ντροπής στην Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας (βίντεο) (philenews.com)

© 2024 Created by Elephant Media Cy