Star News

Αναγνωρίζουν οι σκύλοι έναν κακό άνθρωπο;

Αναγνωρίζουν οι σκύλοι έναν κακό άνθρωπο;

Έχουμε αναφερθεί ξανά στις «υπερδυνάμεις» των σκύλων. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με μία από αυτές συγκεκριμένα, με το αν ένας σκύλος μπορεί να αναγνωρίσει έναν κακόβουλο και αναξιόπιστο άνθρωπο.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι «ναι, μπορούν». Οπότε, να είστε σίγουροι πως κάθε φορά ο σκύλος γρυλίζει σε κάποιον, κάτι έχει ψυλλιαστεί, κάτι συμβαίνει με αυτόν τον άνθρωπο και καλό είναι να δώσετε βάση και εμπιστοσύνη στο ένστικτο του τετράποδου φίλου σας.

Αναγνωρίζουν οι σκύλοι έναν κακό άνθρωπο; - Ψυχολογία σκύλων - Μίλα στο σκύλο σου

Γνωρίζουν πότε κάποιος είναι αγενής απέναντί σας

Κι όμως, ένας σκύλος έχει την ικανότητα να καταλάβει πότε κάποιος είναι αγενής μαζί σας και σας φέρεται άσχημα. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ημερολόγιο Νευροεπιστημών και Βιοσυμπεριφορών (Journal of Neuroscience and Biobehavioral Reviews), οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν έναν κακοπροαίρετο και ανόητο άνθρωπο.

Σε μία έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία το 2015, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα, στο οποίο συμμετείχαν σκύλοι μαζί με του κηδεμόνες τους. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν άκρως συναρπαστικό και ταυτόχρονα διαφωτιστικό.

Το πείραμα περιλάμβανε δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με το σενάριο του πειράματος, ο ιδιοκτήτης προσποιούνταν πως δυσκολευόταν να ανοίξει ένα κουτί το οποίο περιείχε ένα παιχνίδι.

Στην πρώτη περίπτωση ένας ηθοποιός που υποδυόταν έναν άγνωστο, από τον οποίον ο ιδιοκτήτης ζητούσε βοήθεια για να ανοίξει το κουτί, αρνιόταν να προσφέρει τη βοήθειά του, δείχνοντας επιθετικότητα και αγένεια. Στη δεύτερη περίπτωση, ο άγνωστος παρουσιαζόταν πρόθυμος να βοηθήσει.

Αναγνωρίζουν οι σκύλοι έναν κακό άνθρωπο; - Ψυχολογία σκύλων - Μίλα στο σκύλο σου

Στη συνέχεια οι δύο ηθοποιοί είχαν οδηγία να προσφέρουν λιχουδιές στον κάθε σκύλο. Οι σκύλοι δέχτηκαν με χαρά το μεζεδάκι από το χέρι του αγνώστου που έδειξε προθυμία να βοηθήσει στο άνοιγμα του κουτιού, αρνήθηκαν όμως τη λιχουδιά από τον άνδρα που δεν βοήθησε καθόλου.

Οι σκύλοι καταλαβαίνουν τους απατεώνες

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ένας σκύλος δεν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα ενός αναξιόπιστου ανθρώπου. Έρευνα που έγινε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Κιότο προσπάθησε να απαντήσει στο γιατί οι σκύλοι δείχνουν εμπιστοσύνη σε κάποιους ανθρώπους και σε κάποιους άλλους, όχι.

Οι ερευνητές, μέσω ενός πρωτοποριακού πειράματος, θέλησαν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία που θέλει τους σκύλους να ακολουθούν τις υποδείξεις ενός ατόμου, αν αυτό το άτομο, είναι ειλικρινής.

Το πείραμα είχε τρεις δοκιμασίες και συμμετείχαν 24 διαφορετικά σκυλιά. Στην πρώτη δοκιμασία υπέδειξαν στους σκύλους ένα αναποδογυρισμένο κουτί, το οποίο έκρυβε κάποιες λιχουδιές. Έτσι και έγινε. Οι σκύλοι ανακάλυψαν τις λιχουδιές.

Στη δεύτερη, έστειλαν τα σκυλιά σε ένα διαφορετικό κουτί, το οποίο όμως ήταν άδειο. Όλα τους ακολούθησαν την υπόδειξη, αλλά προς μεγάλη τους απογοήτευση, έμειναν με την όρεξη.

Στην τρίτη περίπτωση, η κατεύθυνση που προσπάθησαν να δώσουν στους σκύλους ήταν προς ένα τρίτο κουτί, το οποίο έκρυβε όντως λιχουδιές. Όμως κανένα από τα σκυλιά δεν έκανε κίνηση προς αυτό.

Το συμπέρασμα του συγκεκριμένου πειράματος μας δείχνει πως, μπορείς να ξεγελάσεις έναν σκύλο, αλλά μόνο μία φορά, δεν θα υπάρξει δεύτερη. Την τρίτη «καίγεσαι».

Ο John Bradshaw, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μεγάλη Βρετανία, υποστηρίζει πως η θεωρία αυτή ισχύει απόλυτα. Τονίζει ότι οι σκύλοι είναι υποστηρικτές της προβλεψιμότητας, ώστε να αποφεύγουν την παραπλάνηση, ενώ μπορούν να αναγνωρίσουν την ειλικρίνεια.

Καταλαβαίνουν τις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς στη συμπεριφορά των σκύλων, οι σκύλοι αντιλαμβάνονται κάθε κίνηση των ανθρώπων. Είτε αυτή είναι μία απότομη κίνηση, ή έχουμε πρόθεση να παίξουμε μαζί του, ή ακόμα όταν είμαστε νευρικοί, αυτοί θα το καταλάβουν.

Αναγνωρίζουν οι σκύλοι έναν κακό άνθρωπο; - Ψυχολογία σκύλων - Μίλα στο σκύλο σου

Αυτό συμβαίνει επειδή οι σκύλοι βασίζονται στη γλώσσα του σώματος για να ερμηνεύσουν τα μηνύματα γύρω τους και να φροντίσουν για την ασφάλειά τους, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε χώρο με άλλα σκυλιά.

Αυτή η επίκτητη συμπεριφορά, αυτόματα παρουσιάζεται σε έναν σκύλο και όταν βρίσκεται με ανθρώπους, με αποτέλεσμα όταν ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται αντίθετα από αυτό που εκφράζει με τα λόγια, ο σκύλος θα το αισθανθεί. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, θα γρυλίσει ή θα γαβγίσει σε ένα άτομο, το οποίο θα δει ως απειλή, ακόμα και αν αυτό το άτομο έχει απλά ως σκέψη να σας βλάψει μελλοντικά.

Οι σκύλοι διαισθάνονται ακούσιες και υποβόσκουσες κινήσεις, όπως κάποιος με νευρικότητα κινείται προς το μέρος σας. Μπορεί κάποιος να είναι υπεράνω υποψίας για εσάς, αλλά ο τετράποδος φίλος σας, κάτι ξέρει παραπάνω.

«Διαβάζουν» τις εκφράσεις του προσώπου

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά, πως οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις ενός προσώπου. Μία μελέτη ενός ιταλικού Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει ότι οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν τι σκεφτόμαστε, απλά ερμηνεύοντας την έκφραση του προσώπου μας.

Σε αντίστοιχο πείραμα που έγινε σχετικά με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των σκύλων, οι ερευνητές έδειξαν στους σκύλους φωτογραφίες με ανθρώπους, στις οποίες εξέφραζαν διάφορα συναισθήματα, όπως χαρά, λύπη, φόβο, θυμό, αποστροφή, αλλά και μία φωτογραφία με ένα ανέκφραστο πρόσωπο.

Παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια του πειράματος, η καρδιά των σκύλων χτυπούσε γρηγορότερα, όταν αυτός έβλεπε μπροστά του τις εικόνες που εξέφραζαν κάποιο από τα συναισθήματα.

Το συμπέρασμα της μελέτης, κατέδειξε πως όταν ένας άνθρωπος εκφράζει ξεκάθαρα κάποιο συναίσθημα, κάτι συμβαίνει. Για παράδειγμα όταν δείχνουμε τα δόντια μας, ο σκύλος μας παίρνει το μήνυμα ότι είμαστε νευρικοί ή θυμωμένοι με κάτι, άρα υπάρχει κάποια απειλή.

Οπότε, όταν αγκαλιάζετε τον σκύλο σας, φροντίστε να μην έχετε, έστω και για πλάκα, κάποια έκφραση που δεν συμβαδίζει με αυτό που νιώθετε, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε, θα είναι να μπερδέψετε τον σκύλο σας, ο οποίος δεν θα ξέρει αν πρέπει να νιώσει ενθουσιασμένος ή νευρικός.

Αναγνωρίζουν οι σκύλοι έναν κακό άνθρωπο; - Ψυχολογία σκύλων - Μίλα στο σκύλο σου

Ο σκύλος σας δεν είναι απλά ένα κατοικίδιο, που ομορφαίνει τον χώρο και τη ζωή μας. Είναι μέλος της οικογένειάς μας, το οποίο σας αγαπάει ανιδιοτελώς και χωρίς όρια. Θα έδινε και τη ζωή του για εσάς και να είστε σίγουροι πως έχει τα μάτια, τη μύτη και τα αυτιά του ανοιχτά όλη την ώρα, για να βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε να αντιληφθεί το οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει κακό σε αυτόν και στους αγαπημένους του ανθρώπους.

Οπότε, δείξτε του και εσείς με τη σειρά σας εμπιστοσύνη και παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματός του, γιατί μερικές φορές, μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και να σας γλιτώσει από οποιαδήποτε απειλή που μπορεί να παρουσιαστεί.

Πηγή: milastoskylosoy.gr

Τα πιο δημοφιλή

Κατηγορίες

[email protected]

+357 96 303071

Μην τα χάσεις

  • All Posts
  • News & Media
  • Showbiz & Gossip
  • SurvivorGR
  • Uncategorized
  • ΑΣΤΡΑ
  • Κόσμος
  • Συναυλιες
  • Υγεία & Σχέσεις

© 2024 Created by Elephant Media Cy