Υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία οι λέξεις δεν είναι τόσο δυνατές ώστε να περιγράψουν τις εικόνες. Σε κάποια, μάλιστα, ούτε οι εικόνες που λαμβάνονται μοιάζουν ικανές ν’ αποτυπώσουν την πραγματικότητα. Σε αυτή την κατηγορία ρεπορτάζ εντάσσονται όσα αντικρύσαμε στο σπίτι ενός 55χρονου Ελληνοκύπριου στην επαρχία Λάρνακας, με πολλαπλά προβλήματα υγείας, ο οποίος ζει για χρόνια σε σοκαριστικές συνθήκες εξαθλίωσης. Μια τραγική ιστορία σε κοινή θέα. Μια ιστορία που μόνο στο κομμάτι που αφορά στο κράτος υπάρχει επαρκής λέξη για να τη χαρακτηρίσει. Ντροπή…
Εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια αυτός ο άνθρωπος, που κατά καιρούς λάμβανε έκτακτα επιδόματα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, δεν έχει ρεύμα. Μοναδική… πολυτέλεια που έχει το σπίτι τρώγλη στο οποίο διαμένει είναι το νερό, που παρέχεται για ανθρωπιστικούς λόγους από την κοινότητα. Τα ψευδοτάβανα στα δωμάτια του σπιτιού του κατέρρευσαν, η τουαλέτα και η κουζίνα είναι σε κατάσταση που δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπινος νους, με τον ίδιο να κοιμάται σ’ ένα διαλυμένο σαλόνι ή στη βεράντα μέσα στη βρώμα και τη δυσοσμία. Στο εσωτερικό του σπιτιού, που γέμισε με νυχτερίδες και αράχνες, δεν μπορούν να επιβιώσουν τα πλείστα ζώα πόσο μάλλον άνθρωποι, με τον εξωτερικό χώρο να θυμίζει σκουπιδότοπο.
Τα στοιχεία του συνανθρώπου μας, για ευνόητους λόγους, δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα. Αυτό που μπορούμε ν’ αναφέρουμε είναι πως ο ίδιος εξέφρασε σφοδρά παράπονα για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες, όπως υποστήριξε, του ζητούσαν έγγραφα από χώρα του εξωτερικού, στην οποία διέμενε πριν από πολλά χρόνια, για σκοπούς ΕΕΕ. Έγγραφα που, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει. Μέχρι τον Ιούλιο του 2024 ο 55χρονος λάμβανε έκτακτα επιδόματα €400 από τις ΥΚΕ, τα οποία σταμάτησαν και έκτοτε ζούσε με χρήματα που του πρόσφεραν κάτοικοι από το χωριό.
Το πιο βασανιστικό ερώτημα και αυτός είναι ο λόγος που βλέπει το φως της δημοσιότητας αυτό το ρεπορτάζ είναι γιατί δεν έγινε αντιληπτή η κατάσταση αυτού του ανθρώπου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πώς είναι δυνατόν να διανύουμε 24 χρόνια στον 21ο αιώνα και στη μικρή Κύπρο ν’ αφήνονται συνάνθρωποί μας να φτάνουν σε τέτοια επίπεδα εξαθλίωσης; Πώς είναι δυνατόν αυτοί που χορηγούσαν επίδομα σε αυτόν τον άνθρωπο να μην είχαν αντιληφθεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει; Πώς είναι δυνατόν να μην είχαν επισκεφθεί τον χώρο όπου διαμένει; Πώς είναι δυνατόν;
Ο «Φ» ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης του 55χρονου το γραφείο της υφυπουργού Πρόνοιας και έγιναν ενέργειες για τη μετακίνησή του. Όπως μας αναφέρθηκε του προσφέρθηκε η επιλογή να μετακινηθεί σε άλλο σπίτι και το ενοίκιο να πληρώνεται από τις ΥΚΕ, του δόθηκε έκτακτο επίδομα €400, ενώ γίνονται ενέργειες για απολύμανση και επιδιόρθωση του σπιτιού του.
Ελπίζουμε, έστω και την υστάτη, να έγινε αντιληπτό πως αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται πολλά περισσότερα από ένα καθαρό και αξιοπρεπές σπίτι. Πρέπει αμέσως να βοηθηθεί προκειμένου να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να παρακολουθείται ανελλιπώς για να διασφαλιστεί πως δεν θα καταλήξει να ζει στις ίδιες συνθήκες. Και επιτέλους ας γίνει αντιληπτό πως δεν είναι σε θέση όλοι οι άνθρωποι να συμπληρώνουν αιτήσεις και να εξασφαλίζουν όσα ζητούνται για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Οφείλουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να παρέχουν βοήθεια σ’ όσους, για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να προσκομίσουν όσα ζητούνται. Είναι τραγικό και εξοργιστικό το γεγονός, πως, όχι μόνο σε αυτό το ρεπορτάζ αλλά και σε πολλά άλλα, αναγκαζόμαστε να υποδείξουμε αυτά που έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα για μια ευρωπαϊκή χώρα.
Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία
Είναι γεγονός πως, λόγω και των μεταναστευτικών ροών, ο φόρτος εργασίας που βρίσκεται πλέον στις πλάτες των λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι πολύ μεγάλος. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί και δεν πρέπει ν’ αφήσουμε ν’ αποτελεί τη μόνιμη δικαιολογία για όλα όσα συμβαίνουν. Η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και εκεί και όπου χρειάζεται πρέπει να προσφέρεται εξατομικευμένη φροντίδα.
Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε πως υποθέσεις που διαβιβάζονται από δημοσιογράφους στο γραφείο της υφυπουργού Πρόνοιας διερευνώνται και γίνονται κάποιες ενέργειες. Όπως και πολλές άλλες, ωστόσο, έτσι και η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έπρεπε να φτάσει στο γραφείο της και ούτε σε μας.
Εδώ ζει άνθρωπος! – Ντροπή για την Κύπρο του 2024 – Πρωτοφανής υπόθεση (εικόνες) | Philenews