Ο Γιάννης Γεωργίου είναι από αυτές τις περιπτώσεις που εμπνέουν τους γύρω του για να καταφέρουν τους -όποιους- στόχους τους. Βλέπετε, το γεγονός ότι ο ίδιος εκθέτει τον εαυτό του παρουσιάζοντας την πορεία της μεγάλης του αλλαγής, τόσο όσον αφορά την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά κυρίως στις συνήθειές του είναι κάτι που αδιαμφισβήτητα προσφέρει ελπίδα σε όσους τον ακολουθούν.
Τώρα βέβαια, μερικοί θα αναρωτιέστε «Ποιος είναι ο Γιάννης Γεωργίου»; Πρόκειται για τον 27χρονο δημιουργό περιεχομένου που είναι γνωστός ως «JCG Nutrition» και ενίοτε διχάζει το Κυπριακό TikTok, αφού τολμά να «πειράξει» τις Κυπριακές παραδοσιακές συνταγές για να μειώσει τις θερμίδες και να δώσει μια πιο υγιεινή εκδοχή τους.
Μπορεί επαγγελματικά να μην έχει καμία σχέση με τη διατροφή, τη μαγειρική και τη γυμναστική, ωστόσο φαίνεται πως αυτοί οι τομείς του ταιριάζουν απόλυτα. Μάλιστα, πέραν από τη δημιουργία περιεχομένου και τα βίντεο του που συνολικά μετρούν 28 εκατομμύρια προβολές πρόσφατα έκδωσε το πρώτο του βιβλίο με συνταγές γλυκών με χαμηλά λιπαρά.
«Ονομάζομαι Γιάννης Γεωργίου αλλιώς JCG Nutrition. Σπούδασα computer and science στο Λιντς και έκανα master στο artificial intelligence στο Λονδίνο. Πλέον εργάζεται στην Κύπρο ως software developer και machine learning engineer. Ταυτόχρονα ασχολούμαι με τη δημιουργία περιεχομένου κάνοντας υγιεινές συνταγές σε βίντεο τις οποίες μοιράζομαι στα κοινωνικά δίκτυα», λέει στο LIKE ο Γιάννης Γεωργίου o οποίος μετρά περίπου 40.000 χιλιάδες ακόλουθους στο TikTok και 30.000 στο Instagram.
Ξέρω πως η ενασχόλησή σου με το φαγητό και τις συνταγές ξεκίνησε ως προσωπική ανάγκη και στη συνέχεια ξεκίνησες να δημιουργείς περιεχόμενο. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε για να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο τομέα;
Όντας έφηβος ο αθλητισμός υπήρχε στην καθημερινότητά μου, μιας και έπαιζα ποδόσφαιρο. Ωστόσο, όταν πήγα για σπουδές σταμάτησα να ασκούμαι και ξεκίνησα σταδιακά να βάζω κάποια κιλά. Το αποκορύφωμα ήταν την περίοδο που έκανα το master μου όπου έφτασα στα 88 κιλά. Αντιλαμβάνεσαι ότι επειδή έχω ύψος 1,69 μιλάμε για πολλά κιλά. Ήμουν 88 κιλά χωρίς σχεδόν καθόλου μυική μάζα.
Το πιο ανθυγιεινό πράγμα που έκανα ήταν την περίοδο του lockdown, όπου με τον συγκάτοικό μου στην Αγγλία παραγγέλναμε φαγητό μόνο το βράδυ. Μαγειρεύαμε σπάνια, αλλά όταν το κάναμε ήταν σε ακραία μεγάλες ποσότητες. Ήμασταν συνεχώς μέσα και βλέπαμε τηλεόραση τρώγοντας.
Ποια είναι στιγμή που αποφασίζεις ότι θέλεις να αλλάξεις τον εαυτό σου και να απαλλαγείς από τα παραπανίσια κιλά;
Κάπου έπρεπε να πάω και προσπάθησα να ντυθώ. Έκατσα στο κρεβάτι για να δέσω τα κορδόνια των παπουτσιών μου και δεν μπορούσα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έπρεπε να κάνω το πόδι μου πάνω για να τα καταφέρω. Εκείνη τη στιγμή έγινε το «κλικ». Είπα ότι δεν γίνεται να αντιμετωπίζω αυτό το πρόβλημα. Τότε, πήγα και αγόρασα ζυγαριά και συνειδητοποίησα ότι ήμουν 87-88 κιλά. Έτσι, ξεκίνησα μια προσπάθεια για να χάσω κιλά, αλλά δεν είχα ιδέα πως πρέπει να το κάνω. Ξεκίνησα να κάνω τροχάδι και κολύμπι και έχασα για αρχή περίπου 7 κιλά.
Όλα αυτά ενόσω ήμουν στην Αγγλία για σπουδές. Όταν επέστρεψα στην Κύπρο ξεκίνησα να πηγαίνω στο γυμναστήριο. Κάπως έτσι είχα βάλει στοίχημα με τον γυμναστή μου ότι μέχρι τον επόμενο Αύγουστο θα είμαι “φέτες”. Και προφανώς δεν με πίστευε γιατί ούτε εγώ το πίστευα. Έτρωγα γύρω στις 1300 θερμίδες που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο και δεν το συνιστώ. Μέχρι τον Ιούλιο έχασα τα κιλά που ήθελα.
Η δημιουργία περιεχομένου κάνοντας συνταγές πως μπαίνει μέσα σε αυτή την εξίσωση;
Αφότου πέτυχα τον στόχο μου, έφτασα στο ακραίο σημείο να μην τρωω φρούτα επειδή έχουν ζάχαρη, ώστε να διατηρήσω τα ίδια κιλά. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορείς να ζήσεις έτσι. Τυχαία ο αλγόριθμος στα social media ξεκίνησε να μου εμφανίζει συνταγές με χαμηλές θερμίδες, ωστόσο ήταν κάποια φαγητά που δεν ήταν κοντά στην κυπριακή κουλτούρα και στις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει. Κάπως έτσι μπήκα στη διαδικασία να προσπαθήσω να μαγειρέψω τα φαγητά που μου αρέσουν διαφοροποιώντας τις συνταγές ώστε να μειωθούν οι θερμιδες. Ξεκίνησα να αλλάζω μικρά πράγματα σε κάθε συνταγή και μετά υπήρξε εξέλιξη. Για αρχή έκανα εύκολα πράγματα όπως παραδείγματος χάριν cottage cheese σε ρυζογκοφρέτα με φράουλες.
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο περισσότερος κόσμος είναι το γεγονός ότι για να φάει υγιεινά, πρέπει να μπει στην κουζίνα και να μαγειρέψει, σε αντίθεση με την ευκολία που προσφέρει το έτοιμο φαγητό. Έχεις κάποιο tip να μας δώσεις για να βάλουμε «φρένο» στο delivery;
Προσωπικά έβαλα ένα κανόνα στον εαυτό μου. Αποφάσισα πως για να φάω απ’ έξω θα πρέπει είτε να πάω να το πάρω, είτε θα περνώ απ’ έξω και να το πάρω. Ακούγεται κάπως δύσκολο αλλά όταν έχεις αυτό τον κανόνα και τον ακολουθείς, φροντίζεις να έχεις πάντα υλικά στο σπίτι για να μαγειρέψεις. Συνειδητοποίησα πως το πρόβλημα με το φαγητό απ’ έξω δεν είναι στην ουσία του το φαγητό, αλλά η ευκολία του που προσφέρει το delivery.
Πρόσφατα, πέραν από την δημιουργία βίντεο, προχώρησες και στην έκδοση ενός βιβλίου με συνταγές για γλυκά με χαμηλά λιπαρά. Πως μπήκες σε αυτή τη διαδικασία που παρεμπιπτόντως η κανονική σου δουλειά είναι εντελώς διαφορετική από το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Εμπνεύστηκα από κάποια σχόλια που μου έλεγαν ότι ενώ τους αρέσουν οι συνταγές μου, αλλά δυσκολεύονται να τις βρουν λόγω του μεγάλου όγκου βίντεο στα accounts μου σε TikTok και Instagram και κάπως έτσι μπήκα στη διαδικασία για την έκδοση του βιβλίου μου, αλλά και την δημιουργία της ιστοσελίδας μου jcgnutrition.com.
Πως ένιωσες την πρώτη φορά που έπιασες στα χέρια σου το βιβλίο σου και πόσο καιρό διήρκεσε η διαδικασία παραγωγής;
Ένιωσα πολύ περήφανος και χαρούμενος γιατί είναι κάτι ξεκίνησα από το μηδέν. Μου πήρε περίπου τέσσερις μήνες με διάφορες άλλες διαδικασίες. Το έκδοσα και στα αγγλικά, οπότε έπρεπε να κάνω και τη μετάφραση. Επίσης, όσον αφορά τα υλικά των συνταγών μπήκα στη διαδικασία να έχουν συνέπεια τα μακροθρεπτικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος και θερμίδες).
Το βιβλίο απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, αλλά θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσουν και άνθρωποι που δεν θα έμπαιναν στην διαδικασία προηγουμένως να κάνουν μια low fat συνταγή, ώστε να δουν ότι δεν έχει και τόσο διαφορετική γεύση από την αυθεντική συνταγή.
Το γεγονός ότι δεν είσαι επαγγελματίας μάγειρας ή διατροφολόγος δεν σε εμπόδισε στο να εκδώσεις το βιβλίο σου…
Μέσα στο βιβλίο γράφω ότι δεν είμαι διατροφολόγος, δεν είμαι διαιτολόγος, δεν έχω γνώση στην μαγειρική, απλά είμαι ένας τύπος που του αρέσει να μαγειρεύει και προσπάθησε να κάνει low calories συνταγές. Είναι κάτι που ξεκαθαρίζω.
Αντιλαμβάνομαι ότι αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις; Θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτή τη βιομηχανία;
Ναι, μακάρι να μπορέσω κάποια στιγμή να το κάνω. Μου πέρασε αρκετές φορές από το μυαλό, αλλά δεν είναι κάτι που είναι βιώσιμο ή μπορώ να το κάνω στην παρούσα φάση. Θα ήθελα κάποια στιγμή να σπουδάσω μαγειρική γιατί θεωρώ ότι είναι κάτι που θα βοηθούσε στη φαντασία κατά τη δημιουργία των συνταγών και στον συνδυασμό υλικών.
Ποιο είναι το πιο συχνό μήνυμα που λαμβάνεις στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Αρχικά να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος για τα μηνύματα που λαμβάνω, μιας και τα περισσότερα είναι ενθαρρυντικά. Η πιο συχνή απορία είναι που μπορούμε να βρούμε apple sauce και rice papers. (γέλια) Το apple sauce ένα υλικό που μπορείς να αντικαταστήσεις το λάδι ή τον βούτηρο σε μια συνταγή για γλυκά και μπορείς να το βρεις στις παιδικές τροφές.
Λαμβάνεις καθόλου αρνητικά σχόλια;
Ως συνήθως τα αρνητικά σχόλια που λαμβάνω δεν έχουν να κάνουν με τις συνταγές μου, αλλά είτε με τον τρόπο που μιλώ, είτε με το τί λέω. Παράλληλα, ένα σχόλιο που δέχομαι συχνά είναι το “ή φάτο κανονικό ή μην το φας καθόλου”. Συνήθως απαντώ ότι δεν μπορείς να έχει άποψη για κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει.