Star News

Η χρονιά που η Ελλάδα έδωσε 0 βαθμούς στην Κύπρο

Ποιο ήταν το τραγούδι και οι καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν τη χώρα;

Στην τελική ευθεία για τον 68ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision έχουν μπει πλέον οι 37 συμμετέχουσες χώρες, που θα δώσουν το παρών στη σκηνή του Μάλμε στις 7, 9 και 11 Μαΐου. Οι προετοιμασίες στα επιτελεία των καλλιτεχνών είναι στα «κόκκινα», ενώ την ίδια ώρα το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων αλλά και των φανατικών θαυμαστών της διοργάνωσης κορυφώνεται.

Ελβετία, Κροατία και Ιταλία παραμένουν οι μεγάλοι διεκδικητές του τροπαίου για φέτος, αν και τα δεδομένα αναμένεται να ανατραπούν αμέσως μετά τις πρώτες πρόβες στη σκηνή που θα ξεκινήσουν και επίσημα στις 29 Απριλίου. Η προσοχή όλων στρέφεται αρχικά στους δύο ημιτελικούς της Eurovision, όπου 31 χώρες θα παλέψουν για την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό της 11ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως η Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον Β’ Ημιτελικό (9 Μαΐου), όπου θα εμφανιστεί στην 3η θέση με το «Ζάρι», ενώ η Σίλια Καψή θα ανοίξει τον Α’ Ημιτελικό (7 Μαΐου) αλλά και γενικότερα τη φετινή διοργάνωση.

Και ενώ το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» έκανε λόγο για σκάνδαλο με την υποτιθέμενη προαποφασισμένη χαμηλή βαθμολογία που σκοπεύει να δώσει η ελληνική κριτική επιτροπή στο κυπριακό τραγούδι για τη Eurovision, εμείς ανατρέχουμε στη μοναδική χρονιά που η Ελλάδα δεν χάρισε ούτε έναν βαθμό στην Κύπρο. Κι όμως, έχει υπάρξει τέτοια περίπτωση.

Ποιοι καλλιτέχνες εκπροσωπούσαν την Κύπρο εκείνη τη χρονιά και με ποιο τραγούδι;

Πηγαίνουμε 41 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1983, όπου η Κύπρος έκανε την τρίτη της προσπάθεια στον διαγωνισμό της Eurovision, μετά το συγκρότημα Island και την Άννα Βίσση που είχαν προηγηθεί τις δύο προηγούμενες χρονιές, 1981 και 1982, λαμβάνοντας την 6η και 5η θέση αντίστοιχα. Ήταν η δεύτερη φορά που Ελλάδα και Κύπρος συναντιούνταν στη διοργάνωση, αφού το 1982 η χώρα μας απείχε.

Το 1983 την εκπροσώπηση της Κύπρου ανέλαβαν από κοινού ο Σταύρος Σιδεράς και η Κωνσταντίνα, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Η αγάπη ακόμα ζει», σε στίχους και μουσική του πρώτου, με την Ευρυδίκη και την Έλενα Πατρόκλου να βρίσκονται μεταξύ άλλων στα φωνητικά.

 

Παρ’ όλα αυτά και δεδομένης της πενιχρής βαθμολογίας που έδωσε η κυπριακή επιτροπή – δεν είχε θεσμοθετηθεί ακόμη το televoting – στην ελληνική συμμετοχή το 1981, η Ελλάδα έδωσε στην Κύπρο ένα ολοστρόγγυλο… μηδενικό ως αντίποινα, την ώρα που η Κύπρος χάρισε απλόχερα το 12άρι στο ελληνικό τραγούδι. Σημειώνεται πως το 1981 η Ελλάδα «καλωσόρισε» την Κύπρο στον διαγωνισμό με ένα γενναιόδωρο 12άρι, ενώ η κυπριακή αποστολή αξιολόγησε το «Φεγγάρι Καλοκαιρινό» του Γιάννη Δημητρά με 6.

Μάλιστα, η Κωνσταντίνα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εκπομπή «Στούντιο 4» (27/2/2024) αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό από τη Eurovision, παραδεχόμενη πως τότε είχε στεναχωρηθεί ιδιαίτερα από τη στάση και τη βαθμολογία της ελληνικής επιτροπής απέναντι στη συμμετοχή της. Η Κύπρος κατετάγη 16η συγκεντρώνοντας 26 βαθμούς από 7 χώρες.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης

togegonos.gr

Τα πιο δημοφιλή

Κατηγορίες

[email protected]

Μην τα χάσεις

  • All Posts
  • News & Media
  • Showbiz & Gossip
  • SurvivorGR
  • Uncategorized
  • ΑΣΤΡΑ
  • Συναυλιες
  • Υγεία & Σχέσεις

© 2024 Created by Elephant Media Cy