Star News

Πώς να αποθηκεύσετε μισό λεμόνι και 16 ακόμη τρόποι να διατηρήσετε φρέσκα τα τρόφιμα σας

Οι λάτρεις της μαγειρικής συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξής εικόνα: μισό λεμόνι μέσα σε πλαστική μεμβράνη μέσα στο ψυγείο. Μισό αγγούρι το οποίο έχει χαλάσει από τη μια μεριά. Ένα ανοικτό βάζο. Και άλλα πολλά μισά υλικά ειδικά από τη στιγμή που μια συνταγή μπορεί να χρειάζεται μικρές ποσότητες από αυτά ιδιαίτερα αν κάποιος μαγειρεύει μόνο για ένα άτομο. 

Σύμφωνα με την έκθεση 2024 του δείκτη σπατάλης τροφίμων του ΟΗΕ, περίπου το ένα πέμπτο των τροφίμων παγκοσμίως πάει στα σκουπίδια. Παγκοσμίως, τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα, όπως αναφέρει o Guardian για το 60% περίπου του ενός δισ. τόνων τροφίμων που πετιούνται ετησίως. Πώς λοιπόν να διατηρήσετε φρέσκα τα τρόφιμα που σας έχουν περισσέψει – και για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν ασφαλή προς κατανάλωση;

1. Αβοκάντο

Νωρίτερα φέτος το περιοδικό Bon Appétit ασχολήθηκε με το κρίσιμο ερώτημα πως μπορεί κανείς να αποθηκεύσει ένα μισό αβοκάντο. Η συμβουλή του ήταν η απομάκρυνση του κουκουτσιού, η διατήρηση της φλούδας και η τοποθέτησή του με το κομμένο μέρος σε ένα πιάτο.

Super Bowl Food Safety
AP Photo/Larry Crowe, File

Η χρήση λεμονιού ή λάιμ στην κομμένη πλευρά ή το τύλιγμα με μεμβράνη μπορεί επίσης να περιορίσει την οξείδωση η οποία οφείλεται για το γεγονός ότι το αβοκάντο γίνεται γκρίζο και μαλακό.

2. Κονσέρβες

Οι κονσέρβες δεν πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο ειδικά μόλις ανοιχτούν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης. Πολλά κονσερβοποιημένα προϊόντα – όπως τα φασόλια φούρνου ή το γάλα καρύδας – διατίθενται επίσης σε κονσέρβες μισού μεγέθους, οι οποίες μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για χρήση ως μέρος ενός γεύματος για έναν, αν και σπάνια αποτελούν την πιο οικονομική επιλογή.

Ο Τζέιμς Κούπερ, αναπληρωτής διευθυντής πολιτικής τροφίμων στηνFood Standards Agency (FSA) της Βρετανίας, συμβουλεύει να αδειάζετε το περιεχόμενο που έχει απομείνει σε ένα μπολ ή ένα αεροστεγές δοχείο πριν το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. «Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό κάλυμμα που είναι κατάλληλο για τρόφιμα για να προστατεύσετε το περιεχόμενο από σταγόνες και διαρροές και χρησιμοποιήστε το εντός δύο ημερών ή καταψύξτε το αν πιστεύετε ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό», λέει.

3. Φέτες λεμονιού

Συχνά, οι φέτες λεμονιού που έχουν περισσέψει μπορούν απλά να σερβιριστούν μαζί με το πιάτο που έχουν χρησιμοποιηθεί εν μέρει για να καρυκεύσουν – αλλά τι γίνεται με τα ποτά; «Τα κομμένα φρούτα είναι ένα δύσκολο θέμα», λέει ο Γουίλ Μέρεντιθ, σύμβουλος ποτών για εστιατόρια.

Ugly Produce
AP Photo/Charlie Neibergall

«Τα εσπεριδοειδή οξειδώνονται πολύ γρήγορα λόγω όλης της ζάχαρης και των οξέων – μπορείτε να περιμένετε να χρησιμοποιήσετε φέτες ή τέταρτα μόνο την ημέρα που τα κόβετε. Για να τα διατηρήσετε στην όψη και την αίσθηση της φρεσκάδας, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ γεμάτο με θρυμματισμένο ή ξυρισμένο πάγο – όπως βλέπετε σε μια ψαραγορά».

4. Μείγμα για τηγανίτες

Θέλετε τηγανίτες για δύο μέρες; Είστε τυχεροί! Ο Τζο Φοξ, εκτελεστικός επικεφαλής σεφ διαβεβαιώνει ότι το μείγμα διατηρείται – «αν και μπορεί να διαχωριστεί λίγο, οπότε θα πρέπει να το ανακατέψετε καλά», λέει. «Θα το μετέφερα αμέσως σε ένα αεροστεγές δοχείο ή ένα βάζο μαρμελάδας στο ψυγείο, διαφορετικά ο αέρας μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό, κάτι που μπορεί να είναι απωθητικό», προσθέτει.

5. Αυγά

Κάποιες συνταγές απαιτούν μόνο τους κρόκους ή τα ασπράδια Σε αυτή την περίπτωση η Ρέιτσελ Μόργκαν, συνιδρύτρια φούρνου στο Εδιμβούργο, διατηρεί τα υπολείμματα σε ένα πλαστικό δοχείο ή σε ένα μπολ καλυμμένο με μεμβράνη.

Economy Deflation
AP Photo/Charles Krupa, File

«Τα ασπράδια τα έχω διατηρήσει για περίπου 10 ημέρες στο ψυγείο, οι κρόκοι τείνουν να μην διατηρούνται τόσο καλά και σχηματίζουν λίγο δέρμα, οπότε αν έχετε να αποθηκεύσετε κάποια, θα τα κατέψυγα αντ’ αυτού», προτείνει.

6. Προϊόντα σε άλμη

Η κάπαρη και τα αγγουράκια τουρσί είναι από τα προϊόντα που θέλουν ψυγείο. «Αφού τις ανοίξετε, θέλετε να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο να μπει στα βάζα, καθώς αυτό θα δημιουργήσει μούχλα και άσχημες οσμές», λέει o Μέρεντιθ. «Το απλούστερο είναι να πάρετε χαρτί ψησίματος, να κόψετε έναν δίσκο αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει το υγρό στο βάζο και να τον πατήσετε για να δημιουργήσετε ένα χώρισμα ανάμεσα στα υλικά και το καπάκι.

Αυτό θα αποτρέψει το οξυγόνο να αλλοιώσει αυτές τις υπέροχες ελιές, τα τουρσιά ή οποιαδήποτε άλλα προϊόντα σε βάζα». Συνιστά να διατηρείτε τα αλμυρά τρόφιμα στο ψυγείο, αν είναι δυνατόν, αλλά δεν είναι απαραίτητο αν και οι οδηγίες αποθήκευσης μπορεί να διαφέρουν.

7. Χυμοί

Αν ο χυμός είναι φρέσκος ή συμπυκνωμένος έχει σημασία. Ορισμένοι χυμοί που αγοράζονται στο κατάστημα μπορούν να διατηρηθούν για πολλούς μήνες αν δεν ανοιχθούν, αλλά οι περισσότεροι έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής μόλις σπάσει η σφραγίδα.

Azerbaijan Daily Life
AP Photo/Sergei Grits


Η FSA είναι αυστηρή σε αυτό το θέμα: συνιστά «ανάγνωση της ετικέτας και τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή», που συχνά σημαίνει κατανάλωση εντός τριών έως πέντε ημερών.

8. Φυτικά γάλατα

«Διατηρούνται για πολύ ε;» λέει o Φοξ. Ο καθένας που έχει κάνει την αλλαγή από τα ζωικά στα φυτικά γάλατα έχει καταλάβει ότι διατηρούνται πολύ περισσότερο από τις συνιστώμενες πέντε μέρες στο ψυγείο. «Μπορείς να βάλεις το γάλα σε ένα γυάλινο μπουκάλι, αλλά είναι σχεδιασμένο να διατηρείται σε χάρτινο μπουκάλι», τονίζει. «Νιώθω ότι τα γάλατα βρώμης και αμυγδάλου διατηρούνται περισσότερο σε σχέση με τη σόγια. Αν τα βάλετε σε ένα ποτήρι θα είναι ευκολότερο να δει κανείς αν το γάλα έχει διαχωριστεί αλλά ένα καλό κούνημα θα το μπορέσει να το επαναφέρει. Μπορείτε να καταλάβετε από τη γεύση αν έχει χαλάσει».

9. Ψωμί

«Αν το ψωμί ζεσταθεί σε μία ψωμιέρα, είναι πιο πιθανό να μουχλιάσει, λόγω της υγρασίας», λέει η Μόργκαν. Αντ’ αυτού, διατηρεί το δικό της σε βαμβακερή ή χάρτινη σακούλα. Αλλά τι γίνεται αν έχει ήδη εμφανιστεί μούχλα – μόνο ένα μικρό κομμάτι στην κρούστα, ίσως; Μπορείτε απλά να το κόψετε και να σώσετε το υπόλοιπο; «Εγώ δεν θα το έκανα», λέει.

Turkey Economy
AP Photo/Francisco Seco

Οι περισσότεροι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν, καθώς, αν και μπορεί να είναι ορατά μόνο μερικά σημεία, τα πορώδη τρόφιμα όπως το ψωμί μπορούν να μολυνθούν κάτω από την επιφάνεια – κάτι που είναι αρκετό για να απομακρύνει οποιονδήποτε από το τοστ του. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να καταψύξετε το ψωμί για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

10. Αγγούρι

Υπάρχει τρόπος να αποφύγετε να πετάξετε την ξεραμένη φέτα. «Μόλις κοπεί, διατηρώ το αγγούρι σε ένα αεροστεγές δοχείο, επενδεδυμένο με λίγο χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα τσαγιού στο ψυγείο», λέει η Μελίσα Χέμσλει, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής.«Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κόψετε την άκρη, χρειάζεται να κόψετε μόνο το πιο μικρό κομμάτι. Επίσης, μαγειρέψτε με αγγούρι! Αν το υπόλοιπο μισό σας είναι λίγο λιγότερο από φρέσκο, μου αρέσει να το τηγανίζω με σησαμέλαιο, σκόρδο και τσίλι».

11. Τυριά

Από το ροκφόρ μέχρι το κόκκινο λέστερ, η Χέμσλει έχει χρήσιμες συμβουλές για τα ανοιχτά πακέτα τυριών: «Τα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας ή οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες σιλικόνης είναι πολύ βολικά, ή σφραγίστε τη συσκευασία με λάστιχα», προτείνει. Ο αγοραστής τυριών Νταν Μπλις τυλίγει το τυρί σε κερί ή χαρτί ψησίματος, το αποθηκεύει σε πλαστικό δοχείο στο ψυγείο – και προτείνει την προσθήκη ενός κύβου ζάχαρης στο δοχείο, για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία. Σε αντίθεση με το ψωμί, αν το τυρί σας αποφασίσει να βγάλει μούχλα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιχνίδι τελείωσε – ειδικά αν πρόκειται για σκληρό τυρί.

12. Ανοικτά πακέτα με τορτίγιες/νάαν

Η πρόληψη της υγρασίας είναι το κλειδί για τη μακροζωία. Η Μόργκαν τυλίγει τις ανοιχτές συσκευασίες νάαν ή τορτίγιες σε μεμβράνη πριν τις αποθηκεύσει σε κάποιο στεγνό μέρος, ενώ το Eat By Date προτείνει ότι οι τορτίγιες «γενικά αντέχουν για μια εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης τους στον πάγκο και περίπου ένα μήνα αν τοποθετηθούν στο ψυγείο».

13. Προϊόντα σε βάζα

Για μένα, αυτό περιλαμβάνει σχεδόν ένα ολόκληρο ράφι του ψυγείου: η χαρίσα, ο πολτός ντομάτας, το πέστο και οι πάστες κάρι μπορούν να μείνουν για εβδομάδες – ίσως και περισσότερο – χρησιμοποιημένα μια φορά και μετά εγκαταλελειμμένα. Αρνούμαι να τα αφήσω να πάνε χαμένα και όμως, σύμφωνα με τον Λέοναρντ Τανιάνγκ, τον εκτελεστικό σεφ του Los Mochis.

«Μόλις ανοίξουν, μεταφέρονται σε ένα αεροστεγές δοχείο για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και προσθέτουν λίγο λάδι από πάνω για να αποτρέψουν την έκθεση στον αέρα, γεγονός που τα κάνει να διαρκούν για εβδομάδες», λέει. Φυσικά, θα πρέπει «πάντα να ελέγξετε ή μυρίζει το άνοιγμα πάστα πριν από τη χρήση για σημάδια ότι έχουν χαλάσει».

14. Κρεμμύδια κομμένα στη μέση

Τα κρεμμύδια μοιάζουν λίγο με τα αβοκάντο όσον αφορά τη διατήρηση της φρεσκάδας: κρατήστε τη φλούδα στο μισό που δεν χρησιμοποιείτε και τοποθετήστε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε ένα πιάτο στο ψυγείο.

Argentina Inflation
AP Photo/Natacha Pisarenko

«Αν δεν ξέρετε πότε θα χρησιμοποιήσετε το κρεμμύδι που σας έχει περισσέψει, ψιλοκόψτε το και καταψύξτε το», προτείνει η Χέμσλει. «Τότε το έχετε έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε σε μια μελλοντική σάλτσα ζυμαρικών ή σούπα ή τηγανητό».

15. Φρέσκα βότανα

Είτε πρόκειται για δυόσμο για το μοχίτο σας είτε για κόλιανδρο για τα τάκος, τα φρέσκα βότανα μπορούν να ζωντανέψουν μια συνταγή – αλλά μαραίνονται γρήγορα. «Τυλίξτε τα σε υγρά μπλε πανιά ή ρολό κουζίνας και κρατήστε τα στο ψυγείο», προτείνει ο Μέρεντιθ. «Κάνετε αυτό θα επεκτείνει το ράφι ζωή από αρκετές ημέρες», τονίζει.

16. Μαρμελάδες και Τσάτνεϊ

«Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε πάντα ένα καθαρό κουτάλι καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αυξήσει τον κίνδυνο βακτηρίων», εξηγεί ο Φοξ, ο οποίος μου λέει ότι έχει ένα τσάτνεϊ στο ψυγείο του από την περίοδο της πανδημίας και «εξακολουθεί να είναι νόστιμο. Η Λίλι Ο Μπράιεν, ιδιοκτήτρια της εταιρείας παρασκευής μαρμελάδας και μαρμελάδας, συνιστά να βάζετε τις μαρμελάδες και τις κονσέρβες στο ψυγείο μετά το άνοιγμα, αν και «αν πρόκειται να τις φάτε γρήγορα και δεν είναι καλοκαίρι, τότε είναι μια χαρά αν μείνουν στον πάγκο της κουζίνας για μια ή δύο εβδομάδες». Τα προϊόντα που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε συντηρητικούς παράγοντες θα μπορούσαν να μουχλιάσουν αν τα αφήνατε έξω για περισσότερο χρόνο, λέει.

17. Σαλάτα

«Τα ολόκληρα μαρούλια διατηρούνται γενικά πολύ καλύτερα από τα φύλλα σε σακούλες», λέει η Χέμσλει. Όπως και το αγγούρι, αποθηκεύει τη σαλάτα στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο με επένδυση από χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα τσαγιού για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία.

Romaine Water Safety
AP Photo/Gregory Bull

«Αν η σαλάτα έχει μαραθεί μπορείτε να αναζωογονήσετε τα φύλλα βάζοντάς τα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό για 10-15 λεπτά, στη συνέχεια να τα στραγγίξετε και να τα στεγνώσετε σε μια σαλατιέρα», προτείνει. «Αν έχετε μερικά κακόβουλα μουσκεμένα φύλλα, αφαιρέστε τα, ώστε να μη διεισδύσουν στο υπόλοιπο μαρούλι», καταλήγει.

www.cnn.gr

© 2024 Created by Elephant Media Cy