Star News

Το love story πίσω από την απόδραση

Τα ρίσκαρε όλα ο ισοβίτης δραπέτης Δώρος Θεοφάνους, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς σε δύο με τρία χρόνια θα δικαιούνταν να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκιση με όρους.

Ωστόσο προτίμησε να αποδράσει αφήνοντας εκτεθειμένη την Αστυνομία και τις Φυλακές, προφανώς για να κάνει το μεγάλο εγχείρημα, δηλαδή να φτάσει μέχρι την μακρινή Κολομβία. Δεν ήταν τυχαία η χώρα που επέλεξε για να βρει καταφύγιο, αφού στις φυλακές όλοι γνώριζαν ότι είχε αναπτύξει ειδύλλιο με Κολομβιανή κρατούμενη η οποία τώρα έχει αποφυλακιστεί.

Όπως αναφέρθηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου από την Αστυνομία κατά την παρουσίαση του πατέρα του δραπέτη και ενός Σύρου ως υπόπτους για συνέργεια, σκοπός του ήταν να διαφύγει μέσω κατεχομένων στην Τουρκία και από εκεί να καταλήξει στην Κολομβία. Είτε αυτό αποτελεί σενάριο είτε πραγματικότητα, ο πρώτος στόχος της απόδρασης επιτεύχθηκε με κάθε ευκολία, ξεγυμνώνοντας το σύστημα ασφάλειας που τον περιέβαλε.

Παρόλο που η συνοδεία του ήταν αρκετή και μάλιστα επιστρατεύτηκαν μέλη της ΜΜΑΔ γιατί θεωρείτο επικίνδυνος λόγω των εγκλημάτων που διέπραξε, εντούτοις εκμεταλλεύτηκε μια στιγμή αδράνειας των μέτρων και αδυναμίας των φρουρών και το έσκασε. Αυτός φέρεται να προφασίστηκε ότι θα πάει στο ψυγείο να πάρει μια μπύρα και τελικά έγινε καπνός, άγνωστο ακόμη πώς και με ποιο τρόπο. Επειδή ουδείς είδε από πού έφυγε, χθες το απόγευμα διενεργήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στην οικία των γονιών του, με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν κρύπτης.

Η Αστυνομία παραδέχεται πλέον πως υπήρξε μια από καιρό καλοσχεδιασμένη απόδραση, έγιναν όλες οι διευθετήσεις και χθες σε οικογενειακό τραπέζι, αφού ο 42χρονος κομμωτής φωτογραφήθηκε από τους δικούς του, εξαφανίστηκε. Μάλιστα κατά την Αστυνομία, όπως αναφέρθηκε χθες στο Δικαστήριο, στον σχεδιασμό της απόδρασης συμμετείχε ο πατέρας του 68 ετών και ένας 43χρονος Σύρος. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο, το σχέδιο τους ήταν αφού διαφύγει από την οικία στην Πάφο, να μεταβεί αρχικά στα κατεχόμενα, από εκεί να καταλήξει σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Πατέρας και Σύρος αρνούνται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του επεκτείνονται και εκτός Πάφου, αφού χθες το πρωί δόθηκε πληροφορία ότι ο δολοφόνος κομμωτής θεάθηκε να κινείται με όχημα στην περιοχή των Πλατρών. Στήθηκαν μπλόκα, έγιναν ανακοπές οχημάτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το ερώτημα είναι γιατί τώρα ο ισοβίτης αποφάσισε ν’ αποδράσει; Αυτός είχε καταδικαστεί το 2012 σε ισόβια συν 35χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία της τρίχρονης κόρης της συντρόφου του. Σύμφωνα με τους κανονισμούς των φυλακών, θα δικαιούνταν να ζητήσει αποφυλάκιση με όρους από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ’ Αδεία σε 2-3 χρόνια. Οπόταν στις φυλακές διερωτούνται αφού εξέτισε το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του, γιατί αποφάσισε να το σκάσει; Ίσως επειδή είδε ότι κατά την παραμονή στο σπίτι του τα μέτρα χαλάρωναν και είχε ευκαιρία να φύγει, ή συμβαίνει κάτι άλλο; Αυτό θα φανεί από τις έρευνες της Αστυνομίας.

Η απόδραση δημιούργησε ένα πολύ βαρύ κλίμα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σκιές σκέπασαν το Αρχηγείο Αστυνομίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Σώμα. Δεν γίνεται μέλη επίλεκτου σώματος, της ΜΜΑΔ, που είχαν την ευθύνη εξωτερικά της οικίας να μην παίρνουν είδηση πως ένας κατάδικος δραπετεύει. Ευθύνες υπάρχουν και για τις Φυλακές, αφού τόσα χρόνια δεν ετοιμάστηκε ένα πρωτόκολλο για τον χειρισμό τέτοιων περιπτώσεων. Οι Φυλακές διενεργούν πάνω από 500 συνοδείες κρατουμένων το χρόνο, γι’ αυτό και εδώ και δεκαετίες έπρεπε να υπήρχε πρωτόκολλο ενεργειών.

Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης κάλεσε σε συνάντηση τους δύο επικεφαλής των σωμάτων που είχαν την ευθύνη φύλαξης του κομμωτή και ζήτησε εξηγήσεις. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του υπουργείου, ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για ενδεχόμενη διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων, αμέλεια καθήκοντος καθώς και για τυχόν άλλες παραλείψεις/ενέργειες από τους συμμετέχοντες στη συνοδεία και/ή άλλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, οι οποίες οδήγησαν στην απόδραση του ισοβίτη κατάδικου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, για διευκόλυνση της έρευνας και για λόγους δημόσιου συμφέροντος, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως σύμφωνα με τη Νομοθεσία, έθεσε σε διαθεσιμότητα τους τρεις έκτακτους δεσμοφύλακες που συνόδευαν τον ισοβίτη κατάδικο και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας εισηγήθηκε τη διαθεσιμότητα του μόνιμου μέλους του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών και επικεφαλής της συνοδείας. «Καταληκτικά, ο υπουργός τόνισε εμφαντικά τόσο στον Αρχηγό της Αστυνομίας, όσο και στον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών, ότι στο παρόν στάδιο πρωταρχικός στόχος είναι η σύλληψη του ισοβίτη κατάδικου».

Η χαλάρωση των μέτρων έδωσε την ευκαιρία στο δραπέτη

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι όταν τα δύο υπηρεσιακά οχήματα έφτασαν στις 11 το πρωί στο σπίτι του κομμωτή στην Χολέτρια, βάσει οδηγιών γνώριζαν ποιοι θα βρίσκονταν εκεί. Είχαν δηλωθεί από προηγουμένως στις φυλακές για σκοπούς ελέγχου και ταυτοποίησης. Όταν έγινε αυτό, αποφασίστηκε όπως τα μέλη της ΜΜΑΔ παραμείνουν περιμετρικά της οικίας και οι δεσμοφύλακες συνοδεύουν εντός του σπιτιού τον βαρυποινίτη. 

Επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε μεταφορά του, υπήρξε κάποιου είδους οικειότητα, του αφαίρεσαν τις χειροπέδες όπως γίνεται συνήθως και αυτός μόλις βρήκε την ευκαιρία, διέλαθε σε ένα λεπτό της προσοχής τους και έβαλε μπροστά το σχέδιο απόδρασης.

Στο μεταξύ, ο κλάδος Προσωπικού Φυλακών της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. με ανακοίνωση του, αφού αναφέρει πως δεν επιχειρεί την αποποίηση της ευθύνης φύλαξης του δραπέτη κατάδικου από τα μέλη του προσωπικού τονίζει ότι τέτοιου είδους μεταφορές, πραγματοποιούνται επί καθημερινής βάσεως με επικίνδυνους κρατούμενους, είτε για σκοπούς επίσκεψης της οικογένειας τους, είτε για μεταφορά τους στο Νοσοκομείο για ιατρικούς σκοπούς, είτε για άλλους κοινωνικούς λόγους που απορρέουν πάντα μέσα από τον περί Φυλακών Νόμο και τους σχετικούς Κανονισμούς».

Επισημαίνουν ότι ο Κλάδος Προσωπικού Φυλακών της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ, έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει τα διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών και την έκκληση για την οριστική επίλυση τους. Αφού εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους τέσσερις συναδέλφους οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αναφέρει ότι έχει αποφασίσει όπως πέραν των επαφών και των διαβουλεύσεων που έχουν διεξαχθεί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συνάντηση και ενημέρωση τους για όλα τα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό των φυλακών.

Το love story πίσω από την απόδραση | Philenews

© 2024 Created by Elephant Media Cy