Star News

Μετασεισμοί πολλών ρίχτερ: Οι ηττημένοι των εκλογών προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ

Το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου ήταν τέτοιο που έχει ταρακουνηθεί το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Στα κομματικά επιτελεία άρχισε η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν λάθη και παραλείψεις. Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε βάθος διετίας.

Η κοινωνία που έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στο κυπριακό κομματικό γίγνεσθαι περιμένει να δει εάν αυτό που έχει βρει ανταπόκριση και ένα έχουν τα κόμματα λάβει το μήνυμα που έφυγε μέσω της κάλπης. Η επόμενη ημέρα δεν έδειξε εάν όντως – πέραν από τις φραστικές διατυπώσεις – τα πολιτικά κόμματα έχουν λάβει το μήνυμα.

Καταγράφεται μια σαφής προσπάθεια από πλευράς ηττημένων να απορροφήσουν τους κραδασμούς και να αποφύγουν αρνητικές παρενέργειες. Σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επιχειρούν να παρουσιάσουν το ποτήρι μισογεμάτο προτάσσοντας το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Ενώ την ίδια ώρα σπεύδουν να δείξουν προς την πλευρά της Πινδάρου και το αρνητικό για τον ΔΗΣΥ αποτέλεσμα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην πλευρά του ΔΗΣΥ, από την άλλη, ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης των Ευρωεκλογών, που λειτούργησε ως σωσίβιο για την ηγεσία προσφέροντας συνάμα μια ευκαιρία για να προχωρήσει σε ουσιαστικές αποφάσεις. Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών βάζει πίεση στην ηγεσία να μην επαναπαυθεί στην επιτυχία των ευρωεκλογών και να αναζητήσει το τι πήγε στραβά στις επιλογές που έγιναν σε τοπικό επίπεδο.

Στο ΑΚΕΛ ξεκινούν από αύριο να ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος καθώς για το κόμμα της αριστεράς η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη. Η ήττα στην κάλπη των ευρωεκλογών ήρθε να επισκιάσει τα όσα επιτεύχθηκα σε παγκύπρια βάση στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δύσκολη επόμενη ημέρα για τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου τα οποία θα πρέπει να βρουν λύσεις μετά την κάθετη πτώση που κατέγραψαν στα ποσοστά τους. Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών δεν φαίνεται αρκετό για να καλύψει την ήττα των ευρωεκλογών.

Το γεγονός ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι σε βάθος διετίας αφήνει ένα καλό περιθώριο στα κόμματα να δουλέψουν και να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα λάθη. Σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις μια εκλογικής αποτυχίας στις βουλευτικές εκλογές θα είναι καταστροφική.

Το μόνο κόμμα το οποίο αυτή τι στιγμή δεν έχει κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει είναι το ΕΛΑΜ. Η εκλογική επιτυχία του ΕΛΑΜ στις ευρωεκλογές της Κυριακής έδωσε άλλο αέρα στον Χρίστο Χρίστου σ’ ό,τι αφορά τις εμφανίσεις του στα κανάλια. Ακόμα μέχρι και πρόσφατα ακολουθούσε μια «αμυντική τακτική» προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα ότι το ΕΛΑΜ «δεν είναι ένα ακροδεξιό κόμμα». Μετά την Κυριακή και την κοινά αποδεκτή επιτυχία του ο Χρίστου πήρε άλλο αέρα στις συζητήσεις.

Μιλώντας στο Omega ο Χρίστος Χρίστου έκανε λόγο για «αφύπνιση» του κυπριακού λαού ενώ υπέδειξε πως όλοι έβλεπαν «την πορεία του πολιτικού συστήματος». Ο Χρίστου επέμεινε ότι η άνοδος του ΕΛΑΜ οφείλεται στην καθαρότητα των θέσεων του ενώ εκείνοι που ήθελαν να εκφράσουν δυσφορία έναντι των κομμάτων τους ίσως να ψήφισαν τον Φειδία Παναγιώτου. Είπε πως η μερίδα των Κύπριων που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες που επιθυμούν μια αλλαγή.

Με αφορμή την αναφορά στο φαινόμενο «Φειδίας» ο κ. Χρίστου κλήθηκε να απαντήσει, εάν υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας ή ακόμη και ενσωμάτωσης του κ. Παναγιώτου στο πλαίσιο εκπροσώπησης της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ο ίδιος απάντησε: «Δεν θα του κλείσουμε την πόρτα».

Μετασεισμοί πολλών ρίχτερ: Οι ηττημένοι των εκλογών προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ | Φιλελεύθερος | Philenews

Τα πιο δημοφιλή

Κατηγορίες

[email protected]

+357 96 303071

Μην τα χάσεις

  • All Posts
  • News & Media
  • Showbiz & Gossip
  • SurvivorGR
  • Uncategorized
  • ΑΣΤΡΑ
  • Κόσμος
  • Συναυλιες
  • Υγεία & Σχέσεις

© 2024 Created by Elephant Media Cy