Πληροφορίες για χερσαία ροή παράτυπων μεταναστών έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εν λόγω πληροφορίες έχουν αξιολογηθεί ως έγκυρες κι αποτέλεσαν το έναυσμα λήψης έκτακτων προληπτικών μέτρων για αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου που μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του προβλήματος.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», Συμβασιούχοι Ειδικοί Αστυφύλακες (ΣΕΑ) μαζί με μέλη της Αστυνομίας, που εκτελούν καθήκοντα περιφρούρησης σε περιοχές της νεκρής ζώνης, έχουν ήδη λάβει οδηγίες προκειμένου να αλλάξουν χώρους ευθύνης.
Αυτό που επιδιώκεται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μελών της Αστυνομίας που επιτηρούν την νεκρή ζώνη, σε τρεις τομείς της Λευκωσίας. Είναι προφανές ότι στη βάση των πληροφοριών, πιθανόν να υπάρξουν ροές από συγκεκριμένα σημεία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έκτακτα μέτρα περιφρούρησης των διόδων ενδεχόμενης διέλευσης παράτυπων μεταναστών, έχουν πλήρη ισχύ από το βράδυ της Δευτέρας, με αρκετούς Συμβασιούχους Ειδικούς Αστυφύλακες και αστυνομικούς να έχουν «μετατεθεί» προσωρινά. Πηγή του «Φ» αναφέρει ότι το νέο πλάνο για φύλαξη των διόδων εισόδου στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, είναι τόσο αυστηρό ώστε να μην υπάρχει κανένα χρονικό κενό μεταξύ των 12ωρων βαρδιών που εναλλάσσονται.
Ο «Φ» επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Μάριο Χαρτσιώτη, ζητώντας κάποιο σχόλιο για τις πιο πάνω πληροφορίες. Ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε να επιβεβαιώσει τη λήψη των έκτακτων αυτών μέτρων, χαρακτηρίζοντας τα προληπτικά, ενώ πρόσθεσε πως πράγματι έχει αναδιαμορφωθεί το πλάνο επιτήρησης κάποιων σημείων που εφάπτονται με τη νεκρή ζώνη.
Σε διεθνή ύδατα
Στο μεταξύ, η επιχείρηση για αποτροπή νέων μεταναστευτικών ροών από το Λίβανο δια θαλάσσης, συνεχίζεται. Σ’ αυτή, όπως είναι γνωστό, συμμετέχουν από κοινού η Ναυτική&Λιμενική Αστυνομία αλλά και η Εθνική Φρουρά με σκάφη που περιπολούν σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Πάντως, μετά τα μέσα Απριλίου οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή το εν λόγω μέτρο για να αποτραπούν μετανάστες από το Λίβανο να κάνουν το θαλάσσιο ταξίδι για την Κύπρο, δεν έχουν καταγραφεί σχετικές προσπάθειες που να προκαλούν ανησυχία.
Θυμίζουμε ότι τα κυπριακά σκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σημαντικό περιστατικό στα ανοιχτά του Λιβάνου με πέντε βάρκες, στις οποίες επέβαιναν παράτυποι μετανάστες από τη Συρία. Οι εν λόγω βάρκες είχαν αποτραπεί και –μάλιστα- είχαν καταπλεύσει με ασφάλεια στο Λίβανο.
Όπως συνάγεται από τα δεδομένα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφησυχάζει. Παραμένει σε εγρήγορση, αφού εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, δεν επιτρέπουν υποτίμηση του ζητήματος. Είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις που έκανε σε ομιλία του την περασμένη Δευτέρα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Ο τελευταίος, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρότρυνε προχθές τις λιβανικές Αρχές να «ανοίξουν τη θάλασσα» σε πλεούμενα με πρόσφυγες, για να πιέσουν την Ευρώπη, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο νησί μας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Νασράλα κάλεσε να ληφθεί «εθνική απόφαση» και να «ανοίξει η θάλασσα» σε «οποιονδήποτε θέλει να φύγει για την Ευρώπη, για την Κύπρο», τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στη Μέση Ανατολή. Έσπευσε, βέβαια, να προσθέσει πως δεν προτείνει να «εξαναγκαστούν» οι Σύροι να «επιβιβαστούν σε πλεούμενα» και να «φύγουν». Στην ουσία επέκρινε τη Δύση για τη στάση που τηρεί, θεωρώντας πως με αυτή εντείνει την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει.
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ο Νασράλα αξίωσε όπως το λιβανικό κοινοβούλιο ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ για να προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων στη Δαμασκό που, σύμφωνα με τη συριακή κυβέρνηση, εμποδίζουν τις προσπάθειες να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να αρχίσει διαδικασία ανοικοδόμησης. Ο Λίβανος απαιτείται να πει στη Δύση «πρέπει όλοι να συντονιστούμε με τη συριακή κυβέρνηση για να στείλουμε τους εκπατρισμένους στη Συρία και να τους προσφέρουμε βοήθεια εκεί», με βάση τις τοποθετήσεις του.
Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν υποτιμώνται από την κυβέρνηση, η οποία με τα όποια μέσα διαθέτει θα επιχειρήσει να μην θυματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σενάριο.